Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Netanjahu dal nemeckému ministrovi ultimátum: Buď aktivisti, alebo ja

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP/Dan Balilty)

JERUZALEM - Plánované stretnutie nemeckého ministra zahraničných vecí Sigmara Gabriela so zástupcami ľavicových organizácií pre ľudské práva počas jeho nástupnej návštevy v Izraeli sa postaralo o rozruch. Izraelská televízia v pondelok večer informovala, že premiér Benjamin Netanjahu zvažuje z tohto dôvodu zrušenie dnešnej schôdzky s Gabrielom.

Podľa súkromnej televízie Aruc 2 dal Netanjahu hosťovi z Nemecka na výber: buď sa stretne s aktivistami, alebo s ním, píše agentúra DPA. Podľa agentúra AP vysokopostavený izraelský predstaviteľ potvrdil takéto "ultimátum" zo strany premiéra.

Gabriel sa k správe odmietol bezprostredne vyjadriť. Stanovisko neposkytla ani kancelária Netanjahua. Rozoslala však médiám plán termínov predsedu vlády na dnešný deň, v ktorom stretnutie s nemeckým ministrom chýba. Šéf nemeckej diplomacie pricestoval do Izraela v pondelok večer po návšteve Jordánska.

Gabriel má na popoludnie v Jeruzaleme naplánovanú diskusiu so "zástupcami občianskej spoločnosti". Medzi účastníkmi je organizácia Breaking the Silence (Šovrim štika, Prelomiť mlčanie), ktorá sa kriticky zaoberá izraelskou osídľovacou politikou. Vychádza pri tom z výpovedí vojakov a záložníkov o ich vojenskej službe na palestínskych územiach.

Na rozhovory s Gabrielom je pozvaná aj B'celem, takmer 30 rokov existujúca mimovládna organizácia, ktorá rovnako pranieruje porušovanie ľudských práv na palestínskych územiach. Vo februári viedlo stretnutie belgického premiéra Charlesa Michela s predstaviteľmi oboch týchto skupín k ostrej slovnej výmene. Izraelská vláda si v reakcii predvolala belgického veľvyslanca, aby mu vyjadrila protest. Netanjahu hovoril o vážnej urážke.

Viac o téme: Benjamin NetanjahuSigmar Gabriel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu