Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové testy naznačujú hroznú skutočnosť: Pri chemickom útoku v Sýrii bol použitý sarin

Testy naznačujú, že pri útoku v Sýrii zo 4. apríla, pri ktorom zahynulo takmer 90 ľudí, bol použitý sarin alebo podobná toxická látka.
Testy naznačujú, že pri útoku v Sýrii zo 4. apríla, pri ktorom zahynulo takmer 90 ľudí, bol použitý sarin alebo podobná toxická látka. (Zdroj: SITA/Alaa Alyousef via AP)

BEJRÚT - Testy naznačujú, že pri útoku v Sýrii zo 4. apríla, pri ktorom zahynulo takmer 90 ľudí, bol použitý sarin alebo podobná toxická látka. Podľa dnešného vyjadrenia britskej delegácie v Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) to oznámil generálny riaditeľ OPCW Ahmet Üzümcü.

V dnešnom odkaze na Twitteri britská delegácia napísala, že Üzümcü poskytol túto informáciu na úvod stretnutia výkonnej rady OPCW, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami a bolo venované práve spomínanému útoku.

Rovnaký záver mali aj turecké a britské testy vzoriek odobratých zo sýrskeho mesta Chán Šajchún, cieľa útoku - ukázali, že bol použitý sarin alebo látka podobná tejto smrtiacej nervovoparalytickej chemickej zbrani. Spojené štáty obvinili z chemického útoku na mesto Chán Šajchún, ovládané opozíciou, sýrsku vládu a v reakcii na to vypálili takmer 60 rakiet na sýrsku leteckú základňu. Sýrska vláda obvinenia odmieta.

Viac o téme: SýriaChemický útokSarín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu