Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Referendum v Turecku: Je koniec, Erdogan oslavuje, radosť v uliciach

Oslavy v uliciach. Zobraziť galériu (4)
Oslavy v uliciach. (Zdroj: AP Photo/Emrah Gurel)

ANKARA - V Turecku, kde sa hlasuje v referende o zásadnej ústavnej zmene, od sobotňajšieho večera zomreli pri násilnostiach traja ľudia. Agentúra Anadolu oznámila, že dvaja z nich prišli o život pri rodinnej hádke. Ďalší pri útoku členov Strany kurdských pracujúcich (PKK) na východe krajiny.

V provincii Van napadli ozbrojenci automobil, ktorý patril organizátorom kampane vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Útočníci boli vybavení zbraňami s dlhou hlavňou a začali strieľať na auto s oblastným vodcom AKP Ibrahimom Vanlim. O život prišiel Vanliho synovec, ktorý bol strážca a išiel za kolónou. Po vinníkoch sa pátra.
 
Dnes bol tiež ohlásený incident z juhovýchodnej provincie Diyarbakir. Na dvore dedinskej školy, kde sa hlasovalo, boli ľudia svedkami hádky medzi dvoma rodinami. Podľa agentúry Dogan boli príčinou "odlišné politické názory". Do incidentu je zapletený syn starostu dediny Mehmet Yildiz, ktorý bol rovnako ako jeho brat zatknutý. Pri hádke sa strieľalo a dvaja ľudia zomreli.
 
V Turecku sa dnes hlasuje o navrhnutých zmenách ústavy, ktoré majú zásadným spôsobom rozšíriť právomoci prezidenta. Zem je ale názorovo rozdelená a očakáva sa veľmi tesný výsledok sa slabou prevahou hlasov pre reformu.
 

Miestnosti sa zavreli

V Turecku sa dnes uzatvorili volebné miestnosti v referende o ústavných zmenách, ktorých schválenie by znamenalo faktickú zmenu parlamentného politického systému na prezidentský. Hlasovanie v 32 východotureckých provinciách sa skončilo o 15.00 h SELČ. Vo zvyšku krajiny sa volebné miestnosti zatvorili o hodinu neskôr, uviedla agentúra Anadolu. 
 
V priebehu dnešného dňa mohlo odovzdať svoje hlasy 55,3 milióna tureckých voličov. Výsledky budú postupne zverejňované v priebehu večera a noci. Turci žijúci v zahraničí, mohli hlasovať počas dvojtýždňového obdobia, ktoré sa skončilo 9. apríla. V konečnom súčte však hlasovalo len 47 percent (1,3 milióna) z takmer troch miliónov zahraničných Turkov oprávnených voliť. Hlasovacie lístky už previezli do Turecka, kde ich sčítajú spolu s ostatnými.
 

Zástancovia zmien zatiaľ vedú

Podľa tureckej televízie NTV zatiaľ pri sčítaní hlasov odovzdaných v dnešnom referende vedú zástancovia ústavných zmien. Po sčítaní približne 40 percent hlasovacích lístkov reforma, teda posilnenie prezidentských právomocí, mala takmer šesťdesiatpercentnú podporu.
 
Televízia NTV zverejnila prvé výsledky len necelú hodinu po uzavretí posledných volebných miestností, teda po 16:00 SELČ. Vo viac ako tretine provincií na východe krajiny sa ale volebné miestnosti kvôli časovému náskoku uzavreli o hodinu skôr. Predvolebné prieskumy dávali zástancom schválení zmien len mierny náskok.
 

Náskok sa znížil

Zástancovia ústavných zmien v Turecku naďalej, aj keď už len tesne, vedú na základe čiastkových výsledkov dnešného referenda. Po sčítaní viac ako 95 percent odovzdaných hlasov podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,7 percenta oprávnených voličov. 
 
S uvedenými zmenami nesúhlasí 48,3 percenta Turkov, vyplýva z výsledkov, priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej stránke. Rozdiel medzi oboma tábormi, ktorý bol podľa prvých čiastkových výsledkov okolo 25 percent (zrátaných vtedy bola asi štvrtina hlasov), sa pritom neustále zmenšuje.
 
V Rize, rodnom meste úradujúceho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, je výsledok podľa denníka Daily Sabah jednoznačný: 75,6 percenta voličov je za zmeny, 24,4 percenta s nimi nesúhlasí. Odporcovia zmien však vedú v troch najväčších mestách - metropole Ankara (50,4:49,6 percenta), Istanbule (50,1:49) a Izmire (68:32). V priebehu dnešného dňa mohlo odovzdať svoje hlasy 55,3 milióna tureckých voličov. Turci, žijúci v zahraničí, mohli hlasovať počas dvojtýždňového obdobia, ktoré sa skončilo 9. apríla.
 

Vicepremiér v tom už má jasno

Výsledky tureckého referenda už za dostatočné pre víťazstvo zástancov ústavných zmien označil turecký vicepremiér Veysi Kaynak pričom uviedol, že budú dôležitým faktorom pre ďalšie rokovanie s Európskou úniou. "V niektorých provinciách sme nedosiahli množstvo očakávaných podporných hlasov," povedal Kaynak z tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Ďalej však uviedol, že AKP bude brať na zreteľ aj množstvo odporcov ústavných zmien. 
 
Tí momentálne po sčítaní vyše 97,5 percenta odovzdaných hlasov zaostávajú oproti prívržencom zmien len o 2,66 percenta. S 51,33 percentami tak naďalej tesne vedú zástancovia ústavných zmien, vyplýva z čiastkových výsledkov, ktoré na svojej webstránke zverejnila turecká agentúra Anadolu. 
 
"Naša strana si chce získať srdcia všetkých občanov. To je našim cieľom," dodal Kaynak. V priebehu dnešného dňa mohlo odovzdať svoje hlasy 55,3 milióna tureckých voličov. Turci, žijúci v zahraničí, mohli hlasovať počas dvojtýždňového obdobia, ktoré sa skončilo 9. apríla.
 

Opozícia chce prepočítať hlasy

V historickom referende o ústavných zmenách v Turecku bolo zrátaných oveľa menej hlasov, ako uvádza na svojej stránke štátna agentúra Anadolu. Agentúre DPA to dnes večer povedal Mehmet Hadimi Yakupoglu, zástupca opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) v ústrednej volebnej komisii, ktorý to označil za "manipulácie". 
 
Referendum v Turecku: Je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)
Podpredseda CHP Erdal Aksünger podľa denníka Hurriyet avizoval, že jeho strana bude požadovať prepočítanie 37 percent hlasov odovzdaných v referende. Rovnako sa chce zachovať aj prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP) Ústredná volebná komisia predtým oznámila, že akceptuje aj hlasovacie lístky a obálky, ktoré nemajú jej pečiatku. Stalo sa tak preto, že niektoré okresné volebné komisie odovzdali voličom neopečiatkované hlasovacie lístky a obálky.
 
Mustafa Akiš, poradca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, novinárom v Ankare povedal, že očakáva víťazstvo prívržencov reformy ústavy. "Výsledok je vo všetkých ohľadoch legitímny a demokratický," uviedol. Tí, ktorí boli za alebo proti, mali podľa neho možnosť vyjadriť sa prostredníctvom médií a na stretnutiach s voličmi. "Myslím, že mali rovnaké príležitosti. Nevidel som žiadne nezrovnalosti," konštatoval.
 
Po sčítaní viac ako 98,6 percenta odovzdaných hlasov (stav o 20.00 h SELČ) podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,32 percenta oprávnených voličov. S uvedenými zmenami nesúhlasí 48,68 percenta Turkov, vyplýva z výsledkov, priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej stránke. Volebná účasť dosiahla 86,7 percenta.
 

Erdoganovi prívrženci oslavujú

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zablahoželal dnes telefonicky premiérovi Binalimu Yildirimovi k "víťazstvu" v referende. Informovala o tom turecká štátna agentúra Anadolu s tým, že Erdogan už telefonicky pogratuloval aj ďalším z popredných podporovateľov ústavných zmien, o ktorých sa hlasovalo v dnešnom referende. 
 
Podľa agentúry AP už v Istanbule búrlivo - ohňostrojmi - oslavujú aj Erdoganvi prívrženci, zatiaľ čo dve opozičné strany čiastkové výsledky spochybnili a žiadajú prepočítanie hlasov. Na základe sčítania viac ako 98,6 percenta odovzdaných hlasov (stav o 20.00 h SELČ) podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,32 percenta oprávnených voličov. S uvedenými zmenami nesúhlasí 48,68 percenta Turkov, vyplýva z výsledkov, priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej webstránke. Volebná účasť dosiahla 86,7 percenta.
 
Oslavy v uliciach.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Emrah Gurel)
Proti čiastkovým výsledkom už vyjadrila námietku turecká opozičná Republikánska ľudovej strany (CHP). Jej zástupca v ústrednej volebnej komisii Mehmet Hadimi Yakupoglu povedal, že v referende bolo zrátaných oveľa menej hlasov, ako uvádza na svojej stránke práve štátna agentúra Anadolu, pričom to označil za manipuláciu. 
 

Víťazstvo deklaroval už aj premiér

Podpredseda CHP Erdal Aksünger podľa denníka Hürriyet avizoval, že jeho strana bude požadovať prepočítanie 37 percent hlasov odovzdaných v referende. Rovnako sa chce zachovať aj prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP). 
 
Víťazstvo zástancov ústavných zmien v tureckom referende deklaroval už aj turecký premiér Binali Yildirim, ktorý sa im prihovoril z balkóna centrály svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare a povedal, že podľa neoficiálnych konečných výsledkov v referende zvíťazili. 
 
Pri centrále AKP v Ankare sa zhromaždilo okolo 3000 ľudí, ktorí mávali tureckými vlajkami a volali na slávu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, informovala agentúra AP. Víťazstvo v dnešnom referende už medzičasom deklaroval aj Devlet Bahčeli, predseda tureckej opozičnej ultranacionalistickej Strany národného hnutia (MHP), ktorá v plebiscite podporovala Erdoganovu AKP.
 
"Naši ušľachtilí občania prišli k voľbám s obrovskou zrelosťou a svojou slobodnou vôľou súhlasili s prechodom (Turecka) k prezidentskému systému," povedal Bahčeli, ktorého citovala štátna agentúra Anadolu. "Jedná sa o veľmi významný úspech," uviedol ďalej líder MHP a odporcov v referende navrhovaných zmien vyzval, aby víťazstvo tábora Erdoganových prívržencov uznali. Bahčeli dodal, že Turecko dnešnou voľbou odmietlo "nátlak, vydieranie a hrozby", ktorými mu podľa jeho slov zvyšok sveta dával najavo, že si neželá úspech tureckého referenda o ústavných zmenách.
 
Na základe doposiaľ sčítaných viac ako 99 percent odovzdaných hlasov podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,35 percenta oprávnených voličov. S uvedenými zmenami naopak nesúhlasí 48,65 percenta Turkov, čo vyplýva z výsledkov, priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej webstránke.
 
Viac o téme: ReferendumNásilieTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu