Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nové odhalenie v bombovom útoku na futbalistov: Zadržaný Iračan bojoval s radikálmi Daeš

(Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemeckí vyšetrovatelia nemajú zatiaľ žiadne dôkazy, že by sa podozrivý Iračan podieľal na utorkovom útoku na futbalistov Dortmundu. Sú ale presvedčení o tom, že bol v Iraku a neskôr i v Nemecku napojený na takzvaný Daeš. V tlačovej správe to dnes uviedlo nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré požiadalo o vzatie 26-ročného muža do väzby. Súd o ňom má rozhodnúť ešte dnes dopoludnia.

"Obvinený je dôvodne podozrivý, že sa v Iraku podieľal na činnosti zahraničného teroristického zoskupenia Daeš," stojí v tlačovej správe. K Daeš sa podľa vyšetrovateľov Abdal Basit A. pridal najneskôr na konci roka 2014 v Iraku. Viedol podľa nich jednotku približne desiatich ľudí, ktorá sa podieľala na zločinoch ako sú únosy, vydieranie alebo zabíjanie.
 
V marci 2015 muž, ktorý sa sám mal zapojiť do bojov na strane Daeš, odcestoval do Turecka, odkiaľ sa začiatkom minulého roka dostal do Nemecka. Aj tu udržiaval podľa vyšetrovateľov kontakty s členmi Daešu.
 
Polícia Abdal Basit A. zadržala v stredu v súvislosti s útokom na autobus futbalistov Dortmundu. O tom, že dôkazy o jeho zapojení do útoku sú slabé, informovali už skôr aj nemecké médiá. Magazín Der Spiegel zároveň uviedol, že Iračanovi priťažuje fakt, že mu pred niekoľkými dňami ktosi po telefóne, ktorý odpočúvala tajná služba, povedal vetu: "Nálož je pripravená".
 
Spolková prokuratúra požiada sudcu na dnešnom pojednávaní o umiestnenie tohto muža do vyšetrovacej väzby pre uvedené obvinenia, nie však pre účasť na útoku v Dortmunde. Autobus s futbalistami bundesligového Dortmundu v utorok večer cestou na domáci zápas štvrťfinále Ligy majstrov s Monakom poškodili tri explózie. Zranenie ruky pri nich utrpel španielsky obranca Marc Bartra, ktorý bol prevezený do nemocnice, kde sa podrobil operácii. Zranený bol aj jeden z policajtov, ktorý autobus sprevádzal.
Viac o téme: útok Dortmund
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu