Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Streľba na základnej škole: Otec prišiel do triedy a začal páliť na manželku

Panika na škole. Zobraziť galériu (4)
Panika na škole. (Zdroj: SITA/AP PhotoJae C. Hong)

SAN BERNARDINO - Zrejme rodinné problémy boli príčinou pondelňajšej streľby na základnej škole v meste San Bernardino v americkom štáte Kalifornia.

Päťdesiattriročný Cedric Anderson tam prišiel do jednej z tried a pred očami žiakov bez slova zastrelil svoju rovnako starú manželku a následne spáchal samovraždu. Streľbu neprežil ani osemročný školák, ktorý svojim zraneniam podľahol v nemocnici, ďalší deväťročný žiak je vážne zranený, informoval podľa televízie CNN šéf miestnej polície Jarrod Burguan.

Streľba na základnej škole:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Rick SforzaLos Angeles Daily News via AP)

Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že Anderson chcel zasiahnuť obe deti, ktoré boli len náhodou v blízkosti učiteľky. Ostatných žiakov základnej školy North Park, ktorú navštevuje asi 500 detí v predškolskom a školskom veku, po streľbe premiestnili do bezpečia v neďalekej strednej škole. K streľbe došlo o 10.30 h miestneho času (19.30 h SELČ), polícia bola na mieste do niekoľkých minút.

Streľba na základnej škole:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP PhotoJae C. Hong)

Podľa doterajších poznatkov bol Anderson ženatý len krátky čas. Najnovšie násilie v San Bernardine oživilo spomienky na 2. december 2015, keď tam zradikalizovaný moslimský pár vtrhol na vianočný večierok v neziskovej inštitúcii pre osoby s vývojovými poruchami, pričom zabil 14 a zranil 22 ľudí, kým ho zneškodnila polícia.

Streľba na základnej škole:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP PhotoChristopher Weber)

Po každom podobnom čine sa v USA, kde každý rok príde o život pri ozbrojenom násilí viac ako 33.000 ľudí, rozprúdi diskusia o sprísnení zbraňových zákonov. Takéto iniciatívy bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamu však vždy stroskotali na odpore republikánov. Jeho nástupca Donald Trump, ktorého v predvolebnej kampani podporovala vplyvná Národná asociácia držiteľov zbraní (NRA), prisľúbil, že bude hájiť právo nosiť zbrane.

Viac o téme: ŠkolaStreľbaSan Bernardino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu