Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kadyrov má v tom jasno: Americký útok na sýrsku základňu bol darom pre Daeš

Ramzan Kadyrov
Ramzan Kadyrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Americký útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs bol "štedrým darom" pre tamojších teroristov, uviedol dnes čečenský líder Ramzan Kadyrov na sociálnej sieti Instagram. "Krv civilistov bola preliata strelami z amerických vojnových lodí, čo je štedrým darom pre Daeš. Vyčerpaná armáda prezidenta Bašára Asada stratila zhruba desať lietadiel. Teroristom sa tak uprázdnila cesta," uviedol Kadyrov.

Západ sa však podľa čečenského lídra rozhodol nad týmto "flagrantným porušením medzinárodného práva" prižmúriť oči. "Svet sa neodváži vzniesť žiadnu námietku voči americkým operáciám. Európsky parlament, ktorý reaguje na každú drobnosť v Rusku, teraz drží jazyk za zubami," tvrdí Kadyrov.

Americké sily v piatok na priamy príkaz prezidenta USA Donalda Trumpa vypálili 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk na základňu Šajrát, kde sa podľa Washingtonu mali nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na vzbúrencami ovládané západosýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib, pri ktorom v utorok zahynulo najmenej 87 civilistov.

USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov, ktorého cituje agentúra TASS, vyhlásil, že Moskva vníma túto americkú operáciu ako agresiu voči suverénnemu štátu.

Afganistan: Počas operácie proti Daeš zahynul americký vojak

Jeden americký vojak zahynul počas bojovej operácie proti militantom z extrémistickej organizácie Daeš, ktorá sa uskutočnila v sobotu v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Smrť vojaka, ktorého meno nezverejnili, potvrdil na Twitteri hovorca amerických síl v Afganistane Bill Salvin s tým, že ďalšie informácie budú k dispozícii neskôr. Americké a afganské vládne sily bojujú v Nangarháre s militantmi z Islamského štátu už približne dva roky. 

V januári 2015 oznámil Daeš založenie skupiny Chorásán operujúcej v Afganistane a Pakistane. V marci tohto roku sa táto odnož Islamského štátu prihlásila k zodpovednosti za útok na vojenskú nemocnicu v Kábule, pri ktorom zahynulo takmer päťdesiat ľudí. Islamskí militanti používajú názov Chorásán na označenie rozsiahlych oblastí strednej Ázie, od Iránu až po severozápadnú Čínu obývanú prevažne moslimskými Ujgurmi. 

Viac o téme: SýriaHomsRamzan KadyrovDaešŠajrát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu