Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Veľvyslankyňa USA pri OSN: Američania môžu podniknúť v Sýrii aj ďalšie útoky

Američania v noci vypálili na sýrsku základňu desiatky rakiet.
Američania v noci vypálili na sýrsku základňu desiatky rakiet. (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP))

WASHINGTON - Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová dnes na verejnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN varovala, že Spojené štáty môžu podniknúť po vojenskom útoku na sýrsku leteckú základňu aj ďalšiu vojenskú akciu.

USA vypálili desiatky rakiet na sýrsku základňu v provincii Homs, odkiaľ bol údajne v utorok 4. apríla podniknutý v provincii Idlib útok chemickými zbraňami, ktorý šokoval pozorovateľov na celom svete.

 

MIMORIADNY ONLINE Útok USA v Sýrii: Svet sa rozdelil, PRVÉ zábery zničenej základne

"USA uskutočnili túto noc veľmi uvážený krok. Sme pripravení podniknúť ich viac - ale dúfame, že to nebude potrebné," uviedla Haleyová.

Americký prezident Donald Trump nariadil raketový útok ako reakciu na útok chemickými zbraňami, ktorý nazval "hanbou ľudstva". Podľa jeho tvrdenia je za chemickým útokom sýrska vláda prezidenta Bašára Asada.

Rusko, ktoré v konflikte podporuje Asada, ostro odsúdilo americký raketový útok.

Rusko vyzvalo Spojené štáty, aby "okamžite prestali s agresiou", pridali sa k snahám zaviesť mier v Sýrii a "spolupracovali v boji proti teroristickej hrozbe".

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Vladimir Safronkov ostro skritizoval "do očí bijúce porušenie medzinárodného práva a agresiu", ktorej "následky pre regionálnu a medzinárodnú bezpečnosť môžu byť mimoriadne vážne".

Rusko stojí za Asadovou vládou

Safronkov dodal, že Rusko stojí pevne za sýrskou vládou, a označil ju za hlavnú silu v boji proti terorizmu. Povedal tiež, že táto vláda si zaslúži prezumpciu neviny v prípade útoku chemickými zbraňami.

Safronkov však navrhol Trumpovej administratíve, ako sa možno pohnúť dopredu - podľa neho musí Trumpova vláda zastaviť útoky, presadzovať politické riešenie v Sýrii a spolupracovať v boji proti "teroristickej hrozbe".

Biely dom dnes už skôr uviedol, že reakcia Spojených štátov na chemické útoky sýrskej vlády bola "oprávnená a primeraná".

Tlačový tajomník Bieleho domu Sean Spicer povedal novinárom v meste Palm Beach v americkom štáte Florida, že raketové útoky na sýrsku leteckú základňu boli výsledkom "vývoja situácie za posledných 72 hodín".

Chemické útoky v réžii sýrskej vlády

Pri chemických útokoch na mesto Chán Šajchún v provincii Idlib v utorok 4. apríla zahynulo najmenej 86 ľudí. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vo štvrtok povedal, že Spojené štáty sú si isté, že za útokom je vláda sýrskeho prezidenta Asada a že očividne bol použitý plyn sarin.

Spicer dodal, že členovia Trumpovej vlády a jeho tímu pre národnú bezpečnosť navrhli prezidentovi rôzne možnosti americkej reakcie na chemický útok. Trump dal prednosť raketovému útoku a nariadil ho pred štvrtkovou večerou s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Spicer ešte vyhlásil, že Trump počas večere informoval Si Ťin-pchinga o útoku. Vysokopostavení predstavitelia armády vyhlásili, že USA preverujú, či sa Rusko zúčastnilo na sýrskom útoku chemickými zbraňami z utorka 4. apríla.

Rusko vraj nedokázalo ustriehnuť  Asada

Predstavitelia uviedli, že Rusko nedokázalo dohliadnuť na sýrsku vládu v tom, aby nepoužila chemické zbrane. Dodali tiež, že dron patriaci buď Rusku alebo Sýrii bol spozorovaný nad miestom útoku chemickými zbraňami po tom, čo sa útok stal. Dron sa neskôr v ten deň vrátil, keď obyvatelia išli do neďalekej nemocnice na ošetrenie. Krátko nato bola nemocnica zbombardovaná, upozornili predstavitelia. Podľa ich presvedčenia útok na nemocnicu bol možno snahou zahladiť dôkazy o útoku. Títo nemenovaní predstavitelia takisto povedali, že stále ešte preverujú dôkazy.

Americká armáda nemá dôkazy, ktoré by potvrdzovali nejaké obete medzi civilistami či vojakmi po americkom útoku na sýrsku leteckú základňu v provincii Homs.

Predstaviteľ americkej armády takisto namietal proti tvrdeniu Ruska, že Moskva pozastavila dohodu s USA o vojenskej spolupráci v Sýrii. Predstaviteľ povedal, že americké velenie komunikovalo s Ruskom po dnešnom americkom útoku na sýrsku leteckú základňu, kde sú umiestnené aj ruské ozbrojené sily. Rusko aj USA sa podľa predstaviteľa dohodli na zachovaní horúcej linky, ktorej cieľom je zabrániť kolíziám lietadiel nad Sýriou.

Viac o téme: SýriaBašár AsadNikki Haleyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu