Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Assadov chemický útok mohli zastaviť! Šokujúce odhalenie o operácii špeciálnej jednotky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - K sýrskemu masakru nemuselo dôjsť. Takmer sto ľudí zabitých smrtiacim chemickým plynom sarínom, mohlo žiť, keby sa udiala jedna vec. Už-už bolo tajné komando pripravené zasiahnuť proti sýrskemu diktátorovi, ale nakoniec sa tak nestalo. Došlo k nečakanej otočke.

Tajná misia britských špeciálnych jednotiek mala zneškodniť zásoby Asadových chemických zbraní. V poslednej chvíli bola však misia prerušená. Zrušil ju vtedajší premiér David Cameron. Akcia sa mala realizovať v roku 2013, ale Cameron ju stopol, pretože to bolo "veľmi nebezpečné" a politicky nepriechodné, citujú britské médiá dôvod zmeny.

David Cameron
Zobraziť galériu (4)
David Cameron  (Zdroj: SITA)

Nasadená mala byť jednotka v počte 100 vojakov. Cameron sa mal báť, že pri tajnom útoku zahynie až polovica mužov. Britské médiá tiež informujú, že zásah jednotky SAS (Special Air Service), sa môže opäť dostať na stôl po smrtiacom chemickom útoku na sýrske obyvateľstvo. Pri leteckom útoku mal byť použitý bojový plyn sarín.

Informáciu o zrušení útoku priniesol portál mirror.co.uk. Ten tvrdí, že krízový štáb premiérky s názvom Cobra bol informovaný riaditeľom špeciálnych zložiek, že malo dôjsť k tajnému útoku. "Zrušená misia z roku 2013 sa považuje za premrhanú príležitosť. Keby SAS dostali zelenú, mohli zničiť Asadov prístup k nervovým plynom a potenciálne zabrániť smrti stoviek ľudí," nechal sa počuť jeden nemenovaný predstaviteľ špeciálnych služieb.

Baššár Asad
Zobraziť galériu (4)
Baššár Asad  (Zdroj: SITA)

"Bola to vysoko riziková operácia, no väčšina takýchto operácií je vysoko riziková. Všetci sa chceli zúčastniť. No zrušili to, keďže sa to považovalo za politicky neakceptovateľné riziko". Keby bol útok úspešný a likvidácia chemických zbraní by sa podarila, nemuselo by dôjsť k masakre vyše 80 civilistov, medzi ktorými boli aj malé deti.

Viac o téme: SASDavid CameronVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu