Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Som terčom spiknutia, tvrdí Fillon: Za všetkým stojí Hollande!

Francois Fillon
Francois Fillon (Zdroj: SITA/AP/Claude Paris)

BRUSEL/PARÍŽ – Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon dnes opäť obvinil súčasnú hlavu štátu, že sa ho snaží zdiskreditovať. Hollandov tím podľa neho cielene poskytoval médiám informácie, aby sa voči nemu začalo vyšetrovanie. Spolupracovníci Hollanda dostali výhražné anonymné listy.

"Už dva a pol mesiaca je mi bránené vo vedení kampane, ale mám všetky indície, ktoré mi dovolia prenasledovať tých, čo to majú na svedomí," uviedol dnes na vlnách rádia France Inter pravicový prezidentský kandidát.

Fillon uviedol, že vie o konkrétnych ľuďoch, ktorí odovzdávali týždenníku Le Canard Enchainé citlivé informácie. Považuje to za vopred pripravenú operáciu. Na otázku redaktora, či za ňou stojí prezident Francois Hollande, povedal: "Áno, samozrejme."

Celé vyšetrovanie považuje za zosnovanú akciu, ktorá mala uškodiť jeho imidžu, a jej aktérom sľúbil odplatu. Fillon od polovice marca čelí vyšetrovaniu pre fiktívne zamestnávanie svojich rodinných príslušníkov. Elyzejský palác Fillonove tvrdenia, ktoré nezazneli po prvý raz, opäť odmietol a označil ich za nepodložené. Na druhej strane priznal, že "spolupracovníci Elyzejského paláca dostali po Fillonových obvineniach anonymné listy vyhrážajúce sa smrťou." Informáciu priniesol francúzsky denník Le Parisien.

Fillon v marci vyhlásil, že úradujúci prezident stojí na čele "čierneho kabinetu", ktorý poskytuje informácie tlači o prebiehajúcom vyšetrovaní Fillonovej kauzy za účelom politického boja. Hollande vtedy priznal existenciu vlastného kabinetu, ale vylúčil, že by akokoľvek zasahoval do konania justície. Hovorca vlády Stéphane Le Foll dnes v rádiu France Info Fillonove tvrdenia rázne odmietol s tým, že žiaden podobný "tajný" kabinet nikdy neexistoval.

Fillon sa z pozície favorita po začiatku vyšetrovania údajne fiktívneho zamestnávania svojich rodinných príslušníkov prepadol v prieskumoch až na tretiu priečku. Adeptmi na víťazstvo prvého kola prezidentských volieb, ktoré bude 23. apríla, sú Marine Le Penová a Emmanuel Macron.

Preferencie Macrona a Le Penovej sú pred prvým kolom vyrovnané 

Aj po utorňajšej televíznej debate všetkých 11 kandidátov na prezidenta Francúzska sú favoritmi prvého kola centrista Emmanuel Macron a predsedníčka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová, ktorých preferencie sú takmer vyrovnané. Vyplýva z dvoch dnes zverejnených prieskumov verejnej mienky, uviedla agentúra Reuters. Podľa prieskumu inštitútu Harris Interactive pre spoločnosť France Télévisions by nestraník Macron získal v aprílovom prvom kole 25 percent hlasov a Le Penová 24 percent. V porovnaní s prieskumom z 23. marca to predstavuje pokles o jeden percentuálny bod.

Druhé májové kolo by však Macron jasne vyhral so ziskom 62 percent hlasov a Le Penovú by volilo 38 percent Francúzov - u oboch to je pokles o tri percentá. Na základe prieskumu inštitútu Elabe pre spravodajskú televíziu BFM TV by Macron dostal v prvom kole 23,5 percenta hlasov, teda o dve percentá menej než v predchádzajúcom prieskume z 28. a 29. marca. Le Penovej by dalo hlas 23,5 percenta voličov, čo je o pol percenta menej než koncom marca. Aj tento prieskum predpovedá Macronovi drvivé víťazstvo v druhom kole, a to tiež pomerom 62 k 38 percentám.

Prieskum inštitútu Elabe zaznamenal pokračujúci vzostup obľúbenosti ľavičiara Jeana-Luca Mélenchona, ktorý si polepšil o dva percentuálne body a v prvom kole by dostal 17 percent hlasov. Zaradil sa tak hneď za pravicového kandidáta Francoisa Fillona, ktorý má 19 percent. Prieskum pre BFM TV sa uskutočnil v stredu na vzorke 995 oprávnených voličov. Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb sa uskutoční 23. apríla, druhé 7. mája.

Viac o téme: FrancúzskoFrancois HollandeFrancoisFillon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu