Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fillon si v prieskumoch polepšil: Vedúce pozície však neohrozil

Francois Fillon
Francois Fillon (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon znížil náskok dvojice svojich najsilnejších súperov, centristu Emmanuela Macrona a kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej. Informovala o tom dnes spravodajská stanica Europe 1.

Výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý robil inštitút BVA-Salesforce, naznačujú, že Fillon za uplynulý týždeň posilnil svoje pozície a dosiahol nárast preferencií o dva body: pripravených voliť ho je teraz 19 percent voličov. Fillon si polepšil aj v tábore svojich sympatizantov, kde počet tých, ktorí sú už teraz pevne rozhodnutí odovzdať mu v prvom kole svoj hlas, stúpol za uplynulý týždeň o desať percent - na celkových 79 percent v rámci strany Republikáni (LR).

Ako uviedla stanica Europe 1, Fillon si svoje pozície posilnil prvýkrát po týždňoch, keď sa stupňoval škandál súvisiaci s údajným fiktívnym zamestnávaním jeho manželky a detí a ďalšími podozreniami. Lídrami prieskumu verejnej mienky pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku sú naďalej Macron a Le Penová, ktorých by v prvom kole volilo 25 a 24 percent opýtaných. 

Fillon by skončil za nimi, na treťom mieste. O ďalšie percento si polepšil aj krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon, ktorého sa chystá voliť 15 percent respondentov a ktorý v prieskumoch obsadzuje štvrtú priečku. Socialista Benoit Hamon má podporu 11,58 percent potenciálnych voličov a je na piatom mieste. Francúzske prezidentské voľby sa budú konať v dvoch kolách -  23. apríla a 7. mája.

Viac o téme: Francois Fillon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu