Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vtáčia chrípka na českej farme skolila 1800 moriek

PRAHA - Štátna veterinárna správa Českej republiky potvrdila, že v krajine sa vyskytol prvý prípad vtáčej chrípky vo veľkochove hydiny.

Vo východných Čechách, v obci Tisová v Pardubickom kraji, v chove Poľnohospodársko-obchodného družstva Zálší, vtáčia chrípka usmrtila 1800 z celkového počtu 6000 kusov moriek. Výsledky laboratórnych testov, o aký typ vírusu ide, budú známe vo štvrtok. Smrteľne nebezpečný je typ H5N1.

Bez ohľadu na výsledky testov je osud hydiny, ktorá na farme zatiaľ neuhynula, už spečatený. Minister poľnohospodárstva Petr Gandalovič dnes večer informoval, že likvidácia hydiny na farme sa začne vo štvrtok. Veterinári spätne skontrolujú, či sa v ostatnom čase hydina z farmy niekam nepresúvala.

Okolo ohniska nákazy vzniknú dve pásma ochrany trojkilometrové a desaťkilometrové. Veterinári v tejto oblasti preveria všetky komerčné aj súkromné chovy hydiny. Situáciou sa zaoberala bezpečnostná rada Pardubického kraja a informované boli aj európske inštitúcie.

Európska komisia bola štandardne informovaná a neočakávam, že by ČR malo hroziť nejaké embargo, vyhlásil minister Gandalovič s tým, že ide o lokálnu záležitosť, aké sa doteraz vyskytli aj v iných krajinách únie.

V Česku sa vlani na jar vyskytlo postupne až 14 prípadov nákazy labutí vírusom H5N1. Vo väčšine prípadov išlo o juh Čiech a po každom potvrdenom výskyte vírusu u uhynutých vtákov nasledovali lokálne veterinárne opatrenia. Tie trvali až do mája 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu