Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nezodpovedný šofér (65) autobusu ohrozil 40 detí: Neuveríte, aký trest dostal

Josef Žumbor (65) Zobraziť galériu (5)
Josef Žumbor (65) (Zdroj: repro foto Novinky.cz)

BLANSKO - Josef Žubor, 65-očný šofér autobusu, si môže vydýchnuť. Podľa mnohých svojou nezodpovednosťou ohrozil životy detí. Sudkyňa sa s týmito názormi ale nestotožňuje. Hrozba rokov strávených za mrežami sa zo dňa na deň rozplynula.

Nezodpovedné správanie šoféra autobusu ohrozilo nevinné deti. Tie sa nechcene stali aktérmi incidentu, ktorý skončil pred súdom. Josef Žubor sa totiž aj napriek svetelnej výstrahe rozhodol s autobusom vojsť na koľajisko. Svedkovia potvrdili, že muž nerešpektoval červenú. S autobusom, v ktorom sedelo 40 detí a traja dospelí, vošiel na železničný prejazd aj s tým, že sám nevedel, či sa z neho dokáže bezpečne dostať.

Nezodpovedný šofér (65) autobusu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto Novinky.cz)

Žubra sa pre verejné ohrozenie postavil pred súd. Štátny zástupca Pavel Kuthan si stojí za svojimi tvrdeniami a obvineniami. "Výstražné znamenia sú od toho, aby sa rešpektovali," skonštatoval Kuthan.

Sudkyňa Helena Frantelová má na prípad iný názor. Rozhodla totiž, že k verejnému ohrozeniu neprišlo, pretože autobus zastavil na manipulačnej koľaji. "Tadeto žiadny vlak nemohol prejsť a preto obžalovaný svojim konaním nemohol nikoho ohroziť," prehlásila sudkyňa. Podľa jej slov šofér poznal železničný prejazd a vedel sa na svoje znalosti spoľahnúť. "Navyše vlak, ktorý následne prechádzal, išiel veľmi pomaly a to po najvzdialenejšej koľaji," doplnila sudkyňa.

Nezodpovedný šofér (65) autobusu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto Novinky.cz)

Obhajoba postavená na dopravnej situácii

Šoférov obhajca upozornil na fakt, že v okolí železničného prejazdu v tej dobe panovala oveľa silnejšia prevádzka ako obvykle. Dôvodom boli stavebné práce. "Stíhame človeka, ktorý si to nezaslúži. Aj keby prešiel na červenú, tak mu dajme pokutu alebo zoberme body. Fakt ale je, že uviazol na prejazde kvôli konaniu vodiča v osobnom aute na druhej strane. Ten vošiel do opravovaného zúženého úseku, čím spôsobil, že sa autobus nevedel z miesta dostať," zneli námietky Žubrovho obhajcu.

Nezodpovedný šofér (65) autobusu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto Novinky.cz)

Mužovi, ktorý stál pred súdom a hrozilo mu za skutok päť rokov strávených vo väzení, pomohli dvaja cestujúci. Tí na jeho naliehanie vystúpili a pomohli závoru, ktorá na autobus spadla, zdvihnúť. Autobus tak vďaka ich pomoci a tomu, že sa medzitým cesta uvoľnila, mohol z miesta odísť. Rozhodnutie, ktoré sudkyňa nateraz vydala, však zatiaľ nie je právoplatné. 

Viac o téme: RozhodnutieAutobusŠoférSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu