Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Paríž prežíval dnes strach: Hlásili výbuch bomby a streľbu v škole

V pobočke MMF v Paríži vybuchla listová bomba Zobraziť galériu (4)
V pobočke MMF v Paríži vybuchla listová bomba (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

BRUSEL/PARÍŽ – Listová bomba dnes vybuchla v pobočke Medzinárodného menového fondu (MMF) v Paríži. Výbuch podľa bezpečnostných zložiek zranil osobu, ktorá zásielku otvárala. Informovala o tom britská televízia BBC. Iné zdroje informovali aj o najmenej dvoch zranených pri streľbe na strednej škole v blízkosti Cannes.

Európska pobočka MMF sídli v parížskej Avenue d'Iena, neďaleko známeho bulváru Champs Élysées. Ďalšie okolnosti výbuchu zatiaľ nie sú známe. V stredu bola výbušná zásielka adresovaná nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu. Podozrivú poštovú zásielku si všimli pracovníci poštového pracoviska rezortu, ktorých pri presvietení balíka röntgenom zaujali podozrivé drôty a zavolali pyrotechnikov.

V pobočke MMF v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

V pobočke MMF v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

V pobočke MMF v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

Francúzsko: Listová bomba prišla do pobočky MMF z Grécka

Listová bomba, ktorej výbuch dnes v pobočke Medzinárodného menového fondu (MMF) v Paríži zranil jednu osobu, bola odoslaná z Grécka. Uviedol to grécky minister pre civilnú ochranu Nikos Toskas. Na liste bol ako odosielateľ uvedený hovorca opozičnej konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) Vassilis Kikilias. Okrem toho sa po výbuchu našli na mieste činu útržky gréckych známok.

Podľa Toskasa však list s najväčšou pravdepodobnosťou do sídla MMF odoslalo bližšie nešpecifikované ultraľavicové zoskupenie. K zodpovednosti za zaslanie balíkovej bomby, ktorú v stredu odhalili na nemeckom ministerstve financií, sa totiž prihlásila grécka ľavicová extrémistická organizácia Sprisahanie buniek ohňa (SPF).

Streľba na strednej škole v Grasse pri Cannes

Podľa tamojších médií ťažko ozbrojený strelec začal dnes okolo jednej hodiny popoludní páliť na škole v Grasse, na juhovýchode Francúzska. Pri útoku bol zranený aj riaditeľ, na ktorého muž strieľal a ktorý bol hlavným cieľom. Polícia sa vyjadrila, že útočník mal pri sebe pušku, dve pištole a dva granáty.

Francúzska vláda vydala varovanie pred nebezpečenstvom teroristického útoku. Do školy prišlo antiteroristické komando, ktoré priestory evakuovalo a upozornilo aj susedov, aby nevychádzali z domu.

Páchateľ bol zatknutý, išlo údajne o 17-ročného študenta spomínanej školy. BFM TV uviedla, že polícia pátra po jeho pravdepodobnom komplicovi.

Grasse sa nachádza 40 km od Nice, kde v júli minulého roka zabil terorista kamiónom 86 ľudí na promenáde.

Francúzska ministerka: V škole strieľal labilný mladík fascinovaný zbraňami

Dnešná streľba na strednej škole v meste Grasse na juhovýchode Francúzska bola "očividne šialeným činom, ktorý spáchal labilný mladík fascinovaný zbraňami". Uviedla to francúzska ministerka školstva Najat Vallaudová-Belkacemová. Ministerka zároveň vyzdvihla počínanie riaditeľa školy, ktorý pri útoku utrpel zranenie, a označila ho za "hrdinské".

"Keď videl, že ten študent vytiahol zbraň, ponáhľal sa k nemu, aby mu dohovoril... a utrpel strelné zranenie ruky", povedala Vallaudová-Belkacemová, ktorá sa narodila v Maroku. K útoku došlo dnes okolo poludnia v budove Lýcea Alexisa de Tocquevilla, kde 17-ročný študent školy vyzbrojený puškou, pištoľou a dvoma ručnými granátmi postrelil riaditeľa školy a štyroch spolužiakov. Páchateľa polícia zadržala.

Viac o téme: Medzinárodný menový fond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu