Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové fakty vo vyšetrovaní tragédie Alexandrovovcov: Toto prinútilo kapitána urobiť fatálnu chybu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

MOSKVA - Tragédia pádu lietadla, ktorá sa odohrala počas vianočných sviatkov minulého roku otriasla celým svetom. Legendárni Alexandrovovci zahynuli z nezistených príčin krátko po štarte. Nové skutočnosti odhaľujú, čo mohlo byť pravým dôvodom tohto nešťastia.

Ruské lietadlo Tu-154, na ktorého palube boli v osudný deň Alexandrovovci sa pravdepodobne nezrútilo, ale doslova rozpadlo. Malo k tomu prísť v momente, kedy sa kapitán Roman Volkov snažil pristáť na hladine mora. Podľa denníka Kommersantu sa vyšetrovatelia snažia zistiť, čo Volkova k tomuto rozhodnutiu viedlo.

Vyšetrovatelia sa zamerali na kapitánove zdravotné záznamy, výsledky psychologických testov, vypočúvania sa museli zúčastniť inštruktori, ktorí ho učili lietať. Ďalšou skutočnosťou, ktorá sa preveruje je fakt, či mala posádka lietadla pred odletom dostatočne veľa času na odpočinok.

Nové fakty vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Údaje získané z čiernej skrinky poukázali nato, že neexistoval dôvod nato, aby sa pristúpilo k režimu pristátia, ako spravil kapitán stroja. Experti sa domnievajú, že mohol byť po štarte Volkov dezorientovaný. Podľa všetkých doterajších informácií, totiž ignoroval údaje palubných prístrojov a spoliehal sa sám na seba. Zo Soči štartoval za tmy, na mori pravdepodobne nevidel žiadne orientačné body a neuvedomoval si, ako vysoko nad hladinou sa stroj nachádza. Mohol mať dojem, že stroj stúpa no realita bola úplne iná.

Nové fakty vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Pre agentúru Interfax sa vyjadril zdroj oboznámený s vyšetrovaním: "Predbežne sa ako hlavná verzia vyšetrovania ukazuje, že piloti v dôsledku únavy a panujúcej tmy postihla takzvaná somatogravická ilúzia, kvôli ktorej si údaje z palubných prístrojov nedali do správnej súvislosti s vlastnými zmyslami."

Zavrhnutie technických problémov

Ruské média špekulovali o poruche vztlakových klapiek, to ale vyšetrovatelia odmietli a stáli si za svojím tvrdením, že technické problémy nie sú pravým dôvodom tragédie. Chyba pilota sa teda krátko po katastrofe stala hlavným bodom vyšetrovania. Svedkovia tragédie vypovedali, že stroj po štarte nenabral potrebnú výšku a s neprirodzene zdvihnutým predkom začal klesať, pripomínajúc motorku idúcu na zadnom kolese.

Portréty Alexandrovcov sú umiestnené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dopravné lietadlo ruského ministerstva obrany spadlo do Červeného mora iba 70 sekúnd po štarte. K tragédii prišlo 25. decembra 2016 skoro ráno. Pri leteckom nešťastí prišlo o život 92 cestujúcich, medzi ktorými bola väčšina členov legendárneho súboru Alexandrovovci. 

Viac o téme: TragédiaLietadloNešťastieAlexandrovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu