Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Donald Tusk pôjde na výsluch pred súdom: Ide o medzištátnu špionáž

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

VARŠAVA - Predseda Európskej rady Donald Tusk je na stredu 15. marca predvolaný na výsluch v prípade bývalých členov tajnej služby obvinených zo spolupráce so spravodajskými službami inej krajiny bez potrebného poverenia predsedu vlády. Oznámila to dnes prokuratúra vo Varšave s tým, že Tusk má vypovedať ako svedok.

Ide o prípad z roku 2010, keď bol Tusk predsedom poľskej vlády, uviedla agentúra Reuters. Prokurátor Michal Dzikaňski podľa Reuters vysvetlil, že Tusk bol predvolaný ako svedok v prípade vedenom proti bývalým šéfom poľskej vojenskej kontrarozviedky (SKW), ktorí boli obvinení zo spolupráce so spravodajskými službami inej krajiny bez toho, aby ich na to poveril predseda vlády.

Podľa poľských médií malo ísť o spoluprácu s ruskou FSB. Prokuratúra odmietla uviesť, či sa Tusk na výsluch dostaví. Podľa webovej stránky denníka Niezaležna.pl však Tusk má na stredu naplánovanú návštevu v Európskom parlamente.

Tusk bol minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli na ďalších 30 mesiacov potvrdený vo funkcii šéfa Európskej rady, a to aj napriek nesúhlasu poľskej vlády, ktorá do volieb nasadila svojho kandidáta. Tuskovu kandidatúru však potvrdili hlasy 27 členov EÚ. Súčasná poľská vláda Tuska kritizuje za to, že vo svojej funkcii dostatočne nepresadzuje záujmy Poľska. Tvrdí tiež, že Tusk podporuje poľskú opozíciu.

Viac o téme: VýsluchDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu