Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakané predsudky o kurióznom rozhovore s BBC: Prečo si každý myslí, že žena na VIDEU je...?

Do záberu vbehli jeho deti
Do záberu vbehli jeho deti (Zdroj: bbc)

LONDÝN - Britský profesor medzinárodných vzťahov Robert Kelly sa nečakane preslávil videom, na ktorom do jeho živého rozhovoru so stanicou BBC vstúpili dve malé deti a žena, ktorá ich v rýchlosti odviedla.

Video počas piatku a soboty videli na internete milióny divákov, ktorí na sociálnych sieťach nešetrili pobaveným komentármi. BBC pritom s prekvapením konštatovala, že mnohí automaticky predpokladali, že žena, ktorá je viditeľne ázijského pôvodu, musí byť opatrovateľka. Je to však Kellyho manželka.

Keď sa táto záležitosť vyjasnila, rozbehla sa vášnivá diskusia na tému predsudkov, rasy a rasovo zmiešaných manželstiev. "Prečo si každý myslí, že žena na tom humornom videu je pestúnka?" pýta sa jeden používateľ Twitteri.

Niektorí svoj omyl ospravedlňovali výrazom zdesenia a rýchlosťou, s ktorou žena deti zo záberu kamery odtiahla. Podľa nich bola vedená strachom, že príde o prácu. Opačný tábor naopak tvrdí, že jednoducho chcela zabrániť rušeniu pri manželovom rozhovore, ktorý sa týkal situácie v Kórei po zosadení tamojšej prezidentky.

Kórejskí diváci videá mali výhodu a boli v obraze skôr ako ostatní, lebo jedno z detí sa "odťahu" bránilo kórejsky: "Prečo, čo je zle, mami, prečo?"

BBC poznamenala, že predsudky o ázijských ženách sú v spoločnosti hlboko zakorenené. Jedna čínska študentka v Británii narážala neustále na to, že si ľudia automaticky mysleli, že študuje medicínu alebo ekonómiu, a boli zaskočení, keď zistili, že je študentkou anglickej literatúry. Novinárku pôvodom z Indie vrátnik pri vstupe do redakcie regionálneho denníka privítal otázkou, či ide "upratať tú kuchyňu". A profesorka japonského pôvodu narodená v Británii vraj pri zoznamovaní pravidelne čelí otázke, odkiaľ je, aj keď je zjavné, že hovorí britskou angličtinou.

Viac o téme: BBCRobert Kelly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu