Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO Atentát cestou na cintorín: Dve bomby pripravili o život 40 ľudí

Zničené autobusy
Zničené autobusy (Zdroj: SITA/SANA via AP)

DAMASK - V damašskej štvrti Báb Musala dnes vybuchli dve bomby. O život podľa libanonskej televízie Al-Manar prišlo štyridsať ľudí, väčšinou Iračanov. Podľa tohto zdroja atentáty spáchali dvaja samovražední atentátnici.

Exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) informovala o 44 mŕtvych, ale počet obetí podľa nej môže stúpať. Štyridsať mŕtvych Iračanov potvrdila iracká televízia. Sýrska tlačová agentúra SANA tvrdí, že mŕtvych je 33 a že zranených bolo vyše sto ľudí. Agentúra útok pripísala "teroristom", čo je termín, ktorým Damask označuje svojich oponentov aj islamských radikálov.

Podľa arabskej televízie Majádín boli pri explóziách zasiahnuté autobusy, ktoré viezli šiitskych pútnikov na cintorín Báb as-Saghír. Nálože vybuchli pri tomto cintoríne, ktorý je jedným z najstarších v Damasku a na ktorom sú pochovaní šíitskí náboženskí predstavitelia. Cintorín leží južne od historickej časti Damasku a podľa stanice Majádín patrí oblasť v jeho okolí k dobre stráženým.

Na záberoch sýrskej štátnej televízie bolo vidieť krvavé škvrny na uliciach a niekoľko zničených autobusov na parkovisku. V minulých rokoch bolo z Damasku hlásených niekoľko útokov na šiitov. K väčšine z nich sa prihlásili skupiny nepriateľské Iránu a libanonskému siitskemu Hizballáhu, ktorí sú spojencami sýrskeho režimu v terajšej občianskej vojne. V čele Sýrie stoja predstavitelia miestnej šiitskej sekty alávitov, ku ktorej patrí aj klan prezidenta Bašára Asada. Väčšina Sýrčanov ale vyznáva sunnitsku vetvu islamu, väčšina Iračanov sú šiiti.
Viac o téme: útok Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu