Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Experti EÚ sa pustili do Erdogana: Turecko sa mení na diktatúru!

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Zmeny v ústave Turecka, o ktorých majú tamojší občania hlasovať v aprílovom referende, môžu viesť k nastoleniu "režimu jednej osoby". Experti Rady Európy (RE) na ústavné právo to uviedli dnes vo svojom stanovisku k pripravovanej reforme tureckej ústavy s cieľom zaviesť v krajine prezidentský systém.

Zmeny schválené v januári parlamentom v Ankare, ktoré majú výrazne rozšíriť právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, podľa názoru Benátskej komisie nezodpovedajú "modelu demokratického prezidentského systému založeného na deľbe moci" a namiesto toho môžu viesť k "zvrhnutiu na autoritársky prezidentský systém".

Uvedené poradné grémium RE poukázalo na ustanovenia, ktoré majú tureckému prezidentovi poskytnúť nekontrolované výkonné právomoci vrátane možnosti vymenúvať a odvolávať všetkých vysokých štátnych činiteľov. Ako "zásadne odporujúcu demokratickému prezidentskému systému" hodnotí neobmedzenú právomoc hlavy štátu rozpustiť parlament. Neprimerané možnosti vplývať na zákonodarstvo vidí Benátska komisia aj v tom, že prezident bude môcť naďalej stáť na čele svojej politickej strany.

Experti RE tiež v súvislosti s ústavnou reformou varovali pred ďalším oslabovaním nezávislosti tureckého súdnictva. Benátska komisia sa vo svojom stanovisku pozastavuje aj nad spôsobom, akým boli predmetné zmeny v ústave schvaľované v parlamente, pričom upozorňuje na skutočnosť, že viacerí opoziční poslanci boli v tom čase vo väzení. Pri schvaľovaní navyše nebola zaručená tajnosť hlasovania.

Ohľadne referenda naplánovaného na 16. apríla Benátska komisia uviedla, že vzhľadom na pokračujúci výnimočný stav po vlaňajšom pokuse o vojenský prevrat v Turecku nie sú v krajine vytvorené "demokratické podmienky" na to, aby sa mohlo uskutočniť ľudové hlasovanie takéhoto významu.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu