Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V mene Daeš zaútočil na židovského učiteľa: Mladý islamista skončil za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Tínedžera, ktorý vlani v januári zaútočil mačetou na židovského učiteľa v juhofrancúzskom meste Marseille, poslal vo štvrtok súd pre mladistvých na sedem rokov do väzenia. Tlačovú agentúru Reuters o tom informovali zdroje z francúzskej justície.

Sedemnásťročného mladíka odsúdili na procese za zatvorenými dverami za to, že spôsobil v Marseille mierne zranenia učiteľovi s tradičnou židovskou čiapočkou jarmulkou na hlave, keď v januári 2016 kráčal do školy. Prokurátor Brice Robin krátko po útoku uviedol, že tínedžer vyhlásil, že konal v mene militantnej organizácie Daeš. Prokurátor tínedžera vzhľadom na jeho vek neidentifikoval.

Mladík, turecký občan kurdského pôvodu, mal v čase útoku 15 rokov. Obvinili ho z pokusu o vraždu súvisiaceho s teroristickým útokom, navyše s priťažujúcou okolnosťou antisemitizmu. Líder židovskej obce v Marseille odporučil hneď po útoku židom v meste, aby na ulici radšej nenosili kippu (jarmulku). "Je to bolestné, že sme sa dostali až sem, ale nechcem, aby niekto v Marseille zomrel preto, že mal na hlave kippu," povedal Zvi Ammar pre denník La Provence.

Francúzsko je domovom najväčšej židovskej aj najväčšej moslimskej populácie v Európe. Daeš sa prihlásil k zodpovednosti za mnoho závažných útokov vo Francúzsku, vrátane útoku chladiarenským autom na promenáde v Nice v júli 2016, kde bolo zabitých 86 ľudí, a koordinovanej série útokov v Paríži v novembri 2015, kde prišlo o život 130 ľudí.

Viac o téme: ŽidIslamistaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu