Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šialený šofér v Nemecku pozrážal chodcov: VIDEO Dôchodca zraneniam podľahol (†73)

Polícia zneškodnila vodiča. Zobraziť galériu (2)
Polícia zneškodnila vodiča. (Zdroj: SITA/R. Priebe/PR-Video/dpa via AP)

HEIDELBERG - Po včerajšom incidente v nemeckom meste Heidelberg, kde narazilo auto do skupiny chodcov, podľahol svojim zraneniam 73-ročný muž. Informovala o tom polícia, pričom tiež poskytla údaje o ďalších dvoch zranených chodcoch, ako aj o vodičovi auta, ktorého policajti postrelili, keď unikal z miesta udalosti.

Muža podozrivého z úmyselného zrazenia chodcov policajný hovorca identifikoval ako 35-ročného Nemca. Policajti ho zastavili výstrelmi blízko námestia v centre Heidelbergu, odkiaľ po náraze auta do chodcov unikal vyzbrojený nožom.

Okrem 73-ročného muža, ktorý neskôr podľahol ťažkým poraneniam, utrpeli ľahšie zranenia 32-ročný občan Rakúska a 29-ročná žena z Bosny a Hercegoviny. Oboch ľahko zranených ošetrili ambulantne, zatiaľ čo postreleného vodiča previezli do nemocnice.

Policajný hovorca zdôraznil, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mal dnešný incident teroristické pozadie. Miestne médiá krátko po udalosti uviedli, že zadržaný vodič auta trpí duševnou poruchou, čo však polícia zatiaľ nepotvrdila.

 

Polícia pri zásahu na rušnom námestí Bismarckplatz, kde k incident odohral, nasadila i jeden zo svojich vrtuľníkov, ktorý využila na zhotovenie záberov zo vzduchu. K poškodenému autu tiež priviedli psa vycvičeného na vyhľadávanie výbušnín, výsledok však bol negatívny.

 

Terorizmus vylúčili

Nemecká polícia pokračuje v zisťovaní motívu muža zadržaného po tom, ako v sobotu s vozidlom vrazil do skupiny chodcov a zabil jedného človeka. Vypočúvať ho vzhľadom na strelné poranenie zatiaľ nemohli, oznámil dnes policajný hovorca. Terorizmus ako pozadie činu však polícia ešte v sobotu neskoro večer vylúčila. "Dôvod spočíva v psychike páchateľa," uviedol hovorca heidelberskej polície pre tlačovú agentúru APA. Miestne médiá už krátko po udalosti tvrdili, že zadržaný vodič auta trpí duševnou poruchou.

Zadržaným podozrivým je 35-ročný Nemec bez migračného pozadia, zdôraznila polícia v západonemeckom meste v odpovediach na otázky ľudí z Nemecka i zahraničia, ktoré ju podľa dnešného vyjadrenia hovorcu pre agentúru DPA zamestnávali v sobotu celé hodiny. Muž s autom vrazil v sobotu popoludní zrejme úmyselne do skupiny chodcov na námestí v centre Heidelbergu. Policajti ho zastavili výstrelmi, keď vyzbrojený nožom unikal z miesta činu.

Vozidlo zachytilo troch ľudí vrátane 73-ročného muža, ktorý neskôr podľahol zraneniam. Ďalší dvaja chodci s menšími zraneniami sú občanmi Rakúska, povedal dnes hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí pre APA. Ide o muža a ženu, ktorí v Heidelbergu žijú už niekoľko rokov. Obaja sú v dobrom stave, ich pomliaždeniny si vyžiadali len ambulantné ošetrenie.

Predošlé správy hovorili o zranenom Rakúšanovi a žene z Bosny a Hercegoviny. Hovorca heidelberskej polície dnes tiež uviedol, že nie je zatiaľ známe, či mal zadržaný muž v úmysle na úteku nožom zraniť aj ďalších ľudí. Dodal, že vozidlo použité pri úteku bolo prenajaté a malo evidenčné číslo z Hamburgu.

Polícia stále hľadá motív činu vodiča z Heidelbergu

Nemeckí vyšetrovatelia sa stále snažia zistiť, či sobotný incident v nemeckom meste Heidelberg bol skutočne nepríčetnú jazdou psychicky labilného muža, informovala dnes televízia NTV. Pri prehliadke auta našli vyšetrovatelia v batožinovom priestore plnú igelitovú tašku a kufor. Nasadený bol aj špeciálne vycvičený pes pre hľadanie výbušnín, nič ale nenašiel.
 
Polícia v Mannheime šetrí tiež vlnu väčšinou urážlivých a pohoršlivých príspevkov, ktoré sa po sobotňajšom incidente objavili na twitteri. Niektorí užívatelia obviňujú úrady, iní prisudzujú vinu moslimom. Aj po opakovanom uisťovaniu polície, že za volantom auta sedel Nemec bez migračných väzieb, niektorí pisatelia stále pochybujú o pravdivosti informácií poskytovaných políciou. Iní ale tiež chvália miestnych policajtov a úrady za ich prácu.

Na vodiča z Heidelbergu, ktorý narazil do chodcov, vydali zatykač

Nemecké orgány vydali zatykač na 35-ročného muža, ktorý je podozrivý, že v sobotu narazil autom do skupiny chodcov v meste Heidelberg, pričom jednému z nich spôsobil smrteľné zranenia.
 
Podľa dnešných vyjadrení polície a prokuratúry nemenovaného Nemca formálne zatkli pre podozrenie z vraždy, pokusu o vraždu a ďalších trestných činov. Motív jeho konania je stále nejasný, nič však nenasvedčuje tomu, že by mohlo mať extrémistické pozadie.
Viac o téme: NehodaAutoHeidelberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu