Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mierové rozhovory v Ženeve stagnujú: Môžu za to konfliktné rokovacie postupy

Rokovaní sa účastní aj sýrsky veľvyslanec pre OSN Bašar al-Jaafari Zobraziť galériu (2)
Rokovaní sa účastní aj sýrsky veľvyslanec pre OSN Bašar al-Jaafari (Zdroj: SITA/AP/Xu Jinquan/Pool Photo)

ŽENEVA - Diskusie o rokovacích postupoch zabrzdili dnes mierové rozhovory OSN so sýrskou vládou a opozíciou v Ženeve. Na konci dvojhodinového stretnutia s delegátmi sýrskeho režimu im sprostredkovateľ OSN Staffan de Mistura odovzdal dokument načrtávajúci plánovaný postup rokovaní, ktoré sa obnovili v stredu po desaťmesačnej prestávke.

Formát ďalších rozhovorov bol jedinou témou, o ktorej účastníci diskutovali, uviedol po stretnutí hlavný vyslanec sýrskej vlády Bašár Džaafarí. De Misturov dokument o rokovacích postupoch si preštudujú, dodal Džaafarí.

Predchádzajúce tri kolá mierových rozhovorov, vrátane posledného v apríli 2014, zlyhali, keďže obe strany uviazli na otázke procedúr a princípov. Avšak skrytým problémom je rozdielny názor na politickú budúcnosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada a všeobecný nedostatok dôvery po šiestich rokoch krviprelievania v Sýrii.

Od vlaňajšieho apríla sýrske bezpečnostné sily dokázali zväčšiť svoju kontrolu nad územiami v krajine, a to aj za pomoci zahraničných spojencov Ruska a Iránu. Hovorca opozičnej delegácie v Ženeve, Ahmad Ramadán, vyhlásil, že Asadov režim dokonca ani nechce dosiahnuť dohodu o rokovacom pláne.

Staffan de Mistura
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Xu Jinquan/Pool Photo)

"Máme pocit, že nemáme v rokovaniach partnera," povedal Ramadán a dodal, že jeho strana je pripravená vstúpiť do rokovaní. Povedal tiež, že dokument o rokovacom pláne, ktorý im dal de Mistura, si preštudujú. Bezpečnostná rada OSN stanovila program ňou sprostredkovaných mierových rozhovorov - požaduje rokovania o novom systéme vládnutia, novej ústave a voľbách.

Generálny tajomník OSN António Guterres ocenil vládu a opozíciu za to, že na stredajšom otvorení mierových rozhovorov dokázali zasadnúť v jednej miestnosti, prvýkrát za tri roky. Avšak okrem tejto výnimky na slávnostnom zasadnutí sa musel vyslanec OSN de Mistura s oboma delegáciami stretávať oddelene. "Hoci generálny tajomník vie, že dosiahnuť pokrok nebude jednoduché, je silne presvedčený, že iba politické riešenie môže priniesť Sýrii mier," povedal Guterresov hovorca v New Yorku.

Viac o téme: SýriaŽenevaMierové rokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu