Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Doplňujúce parlamentné voľby v Británii priniesli výsledky: Zvíťazili konzervatívci

Priebeh volieb.
Priebeh volieb. (Zdroj: SITA/Joe Giddens/PA via AP)

LONDÝN - Britskí vládnuci konzervatívci zvíťazili v doplňovacích parlamentných voľbách, ktoré sa vo štvrtok konali v tradičnej bašte opozičných labouristov na severozápade Anglicka. Informovali o tom dnes britské médiá.

Svojho zástupcu v dolnej komore parlamentu vyberali voliči v obvode Copeland vo vidieckej oblasti grófstva Cumbria. Od vzniku tohto volebného obvodu v roku 1983 tam vždy zvíťazil labouristický kandidát. To sa zmenilo vo štvrtok, keď labouristka Gillian Troughtonová prehrala súboj s kandidátkou konzervatívcov Trudy Harrisonovou v pomere 37 ku 44 percentám.

Výsledok štvrtkových volieb vnímajú pozorovatelia ako neúspech šéfa labouristov Jeremyho Corbyna, voči ktorému existuje silná opozícia aj vo vlastnej strane. Harrisonová vyjadrila presvedčenie, že k porážke labouristickej kandidátky prispela Corbynova neobľúbenosť. Doplňovacie voľby sa v Copelande konali po odstúpení doterajšieho labouristického poslanca Jamieho Reeda, ktorý tento obvod zastupoval v dolnej snemovni od roku 2005.

Labouristom sa naopak vo štvrtok podarilo obhájiť svoju pozíciu vo volebnom obvode Stoke-on-Trent v strednom Anglicku. O tamojšie kreslo sa neúspešne uchádzala pravicovo-populistická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Labourista Gareth Snell porazil šéfa UKIP-u Paula Nuttalla v pomere 37 ku 25 percentám. 

Viac o téme: VoľbyKonzervatívciBritániaLabouristi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu