Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Diplomatická misia do Mexika: Americkí ministri tam mieria žehliť Trumpove spory

John Kelly
John Kelly (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

MEXIKO - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson a minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly mieria na diplomatickú misiu do Mexika v čase napätia medzi oboma krajinami ohľadne plánov prezidenta USA Donalda Trumpa postaviť na južných hraniciach Spojených štátov múr proti migrantom a zločincom.

Tillerson pricestuje do mexického hlavného mesta dnes večer miestneho času. Kelly, ktorého agendou je zavádzanie Trumpovej imigračnej politiky, dorazí na návštevu južného suseda zvlášť po návšteve Guatemaly. Americkí politici majú v Mexiku na programe rozhovory s tamojším prezidentom Enriquem Peňom Nietom a ďalšími poprednými predstaviteľmi.

Agentúra AP napísala, že táto návšteva je súčasťou postupov americkej vlády - ministri a ďalší vysokopostavení členovia kabinetu uisťujú štáty znepokojené Trumpovými výrokmi o tom, že partnerstvo s Washingtonom majú isté aj v nových časoch éry "Amerika na prvom mieste". Podobnú úlohu zohrali nedávno aj viceprezident Mike Pence a minister obrany Jim Mattis, ktorí vysvetľovali zahraničným politikom Trumpove slová a uisťovali ich o spojenectve.

Tillerson i Kelly používajú síce voči Mexiku miernejší diplomatický tón než Trump, obaja však zastávajú dôležité postavenie pri realizácii politiky, ktorá spôsobila v tomto štáte všeobecnú nevôľu. Vzťahy USA a Mexika sú citlivé. Šéf Bieleho domu Donald Trump chce urýchlene vybudovať na hraniciach s Mexikom pohraničný múr. Plánovaná návšteva mexického prezidenta vo Washingtone bola zrušená po tom, ako Mexiko vyhlásilo, že nemieni financovať výstavbu tohto múru, ako to požaduje Trump. Mexiko bude druhou oficiálnou zahraničnou cestou Rexa Tillersona, ktorý bol uplynulý týždeň v Nemecku.

Viac o téme: MexikoJohn KellyRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu