Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nehorázny čin v Kosove: Neznámy páchateľ poškodil pamätník slovenských vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRIŠTINA - Neznáme osoby poškodili v kosovskej metropole Priština pamätnú tabuľu venovanú slovenským vojakom z mierových síl KFOR, ktorí zahynuli pri havárii lietadla v Maďarsku 19. januára 2006 počas návratu do vlasti.

Kosovská polícia oznámila poškodenie pamätníka dnes, informovala srbská štátna tlačová agentúra Tanjug. Polícia uviedla, že začala vyšetrovanie, keď prijala správu o poškodení pamätnej dosky, nainštalovanej vlani v parku v Prištine slovenskými zástupcami v KFOR.

Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Televízia B92 s odvolaním sa na webovú stránku Kossev medzitým zverejnila informáciu, že "v predchádzajúci deň bola poškodená grécka vlajka vyvesená na reštaurácii v Prištine". Jednotky KFOR sú mierovou misiou pod vedením NATO v Kosove a sú zodpovedné za udržiavanie mieru na kosovskom území. Slovensko pôsobilo v KFOR v rokoch 1999-2011. Slovenskí vojaci najskôr pomáhali pri rekonštrukcii vojnou poškodenej infraštruktúry. Neskôr sa zapojili do odmínovania a do opatrení na zabránenie násilia medzi etnickými skupinami.

Pamätnú tabuľu v centre Prištiny odhalil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák 19. januára 2016, teda presne desať rokov po tom, čo slovenskí príslušníci misie KFOR zahynuli počas návratu z pôsobenia v Kosove. Lajčák sa zároveň poďakoval vtedajšej prezidentke Atifete Jahjagovej za jej iniciatívu vytvoriť pamätnú tabuľu so 42 menami.

Slovensko si každý rok 19. januára pripomína tragickú haváriu vojenského lietadla AN-24 pri maďarskej obci Hejce. Vojenský špeciál so 43 ľuďmi na palube sa zrútil v lesnatom teréne asi 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. Z Prištiny viezol slovenských príslušníkov kontingentu KFOR. Maďarskí letoví dispečeri stratili radarový kontakt so strojom krátko po 19.30 h. Nehodu prežil iba jeden z vojakov, nadporučík Martin Farkaš.

Viac o téme: PamätníkKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu