Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daeš sa vyhráža kresťanom na videu: Útoky na vás ešte znásobíme, nezaslúžite si ochranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wilayat-ninawa)

KÁHIRA - Egyptská teroristická skupina napojená na takzvaný Daeš v pondelok na internete zverejnila video samovražedného atentátnika, ktorý vlani v decembri v kostole v Káhire zabil takmer 30 ľudí. Dvadsaťminútové video komentuje extrémista, ktorý tvrdí, že islamskí radikáli útoky na koptských kresťanov znásobia. Informovala o tom agentúra AP.

Hororová spoveď teroristu (21) z Daeš: Znásilnil som 200 žien a zabil 500 ľudí

Kopti tvoria asi desať percent egyptskej populácie a sú dlhodobo obľúbeným terčom islamistických extrémistov.

Video zverejnila skupina Sinajská provincia, ktorej členovia v novembri 2015 prisahali vernosť vodcovi Daeš Abu Bakr Bagdádímu. Vtedy skupina opustila svoj pôvodný názov Ansar Bajt al-Makdis. Pripisuje sa jej zodpovednosť za zabitie stoviek ľudí, predovšetkým vojakov a policajtov. Vo videu ale skupina vymenila doterajšie logo za nové, v ktorom je namiesto "Sinajská provincia" nápis "Islamský štát v Egypte". To by mohlo symbolizovať snahu organizácie rozšíriť sa naprieč krajinou, upozorňuje agentúra Reuters.

Islamskí radikáli niekoľkokrát tento mesiac zaútočili na Koptov v meste Aris na severe Sinaja, najmenej troch zabili.

Na videu sa objavuje útočník, ktorý v decembri spáchal bombový útok vnútri koptského kostola v Káhire, pri ktorom zomrelo 28 ľudí, hlavne žien a detí. Video zahŕňa aj časti prejavov, v ktorých sa koptskí duchovní, sudcovia a obchodníci nelichotivo vyjadrujú o moslimskej väčšine. Islamistický rozprávač následne tvrdí, že kresťania v Egypte si už nezaslúžia štátnu ochranu, pretože sú "neveriacimi", ktoré posilňujú Západ na úkor moslimských štátov. Dodáva, že decembrový útok je "iba začiatkom".

Decembrový útok v kostole

Koptskí kresťania patria k najstarším kresťanským komunitám na svete. Radikáli znásobili svoje útoky na koptské kostoly, keď armáda v roku 2013 zvrhla niekdajšieho islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Súčasného prezidenta Abdala Fattaha Sísího vtedy podporovala väčšina Koptov.

Sísí opakovane uisťoval egyptskú kresťanskú komunitu, že má jeho podporu a počas koptských sviatkov navštívil hlavný svätostánok koptskej ortodoxnej cirkvi v Káhire. Mnohí Kopti však tvrdia, že sa od roku 2014, kedy sa Sísí ujal funkcie, zmenilo málo a útoky islamských radikálov na Koptov pokračujú.

Viac o téme: EgyptIslamský štátDaešKopti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu