Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Trump terčom výsmechu: Podali si ho za jeho výrok o neexistujúcom incidente vo Švédsku

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

ŠTOKHOLM/WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyvolal zmätok na sociálnych sieťach, keď v prejave k svojim priaznivcom hovoril o nutnosti sprísniť imigračnú politiku, aby sa v USA nestali teroristické útoky ako napríklad v Nemecku, Belgicku, Francúzsku a naposledy tiež vo Švédsku. Médiá ale o žiadnom incidente v noci na sobotu neinformovali, údiv vyjadrilo aj švédske ministerstvo zahraničia. Trump neskôr uviedol, že reagoval na správu televízie Fox News. Tá ale iba predstavila nový dokument o migrantoch a kriminalite vo Švédsku.

Trump pokračuje vo vojne proti médiám: Na povolebnom mítingu znova perlil!

"Pozrite sa, čo sa deje v Nemecku, čo sa včera v noci stalo vo Švédsku," povedal Trump v sobotňajšom prejave (v noci na nedeľu SEČ) v hangári na letisku v meste Melbourne na Floride. "Švédsko. Kto by to bol povedal? Švédsko," dodal s tým, že Európania kvôli otvorenému prijímaniu cudzincov teraz čelia ťažkostiam, o ktorých si nikdy nemysleli, že ich budú mať.

"Môj výrok k tomu, čo sa deje vo Švédsku sa týkal správy o migrantoch a Švédsku, ktorú priniesla televízia Fox News," napísal v nedeľu na svojom twitterovom účte Trump. Televízia Fox News v piatok priniesla kratučký rozhovor s Ami Horowitzom, ktorý predstavil svoj dokument o migrácii vo Švédsku. Podľa jeho tvrdenia vzrástlo násilie vo Švédsku páchané migrantmi v poslednej dobe, čo dal Horowitz do súvislosti s otvorenou politikou tejto škandinávskej krajiny voči migrantom v posledných rokoch.

Švédska vláda vlani v snahe o spomalenie prílevu migrantov sprísnila azylové podmienky a obnovila ochranu južnej hranice. Urobila tak po tom, čo v roku 2015 v krajine požiadalo o azyl rekordných 163.000 ľudí.

"Švédsko? Teroristický útok? Čo on to fajčí?" napísal na twitteri niekdajší švédsky minister zahraničia Carl Bildt.

FOTO Trump terčom výsmechu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Trumpov odkaz na Švédsko vyvolal pozdvihnutie nielen na twitteri, udalosť získala aj svoje kľúčové slovo #lastnightinSweden (minulúnocvoŠvédsku). Rad ľudí Švédsku kondoloval s tým, že zatiaľ zisťujú, čo sa vlastne stalo. Niektorí špekulujú, že švédsky nábytkársky reťazec IKEA v noci na sobotu vypredal všetky zásoby svojich pohraničných múrov, ďalší uvádzajú, že masaker sa predsa len stal a že polícia ako vinníka hľadá postavičku svojrázneho švédskeho šéfkuchára z bábkovej komédie Muppets. Na twitteri sa tiež objavil výstrižok staršej novinovej správy, že v juhošvédskom Eksjö si niekto telefonicky objednal dva kebaby a hamburger, jedlo si ale nakoniec nikto nevyzdvihol.

FOTO Trump terčom výsmechu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

FOTO Trump terčom výsmechu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Problematike sa podrobne venuje napríklad denník Aftonbladet, ktorý na svojom webe zverejnil v angličtine výpis všetkého, čo sa v krajine stalo v noci na sobotu. Najvážnejším incidentom bol prípad muža, ktorý sa v piatok popoludní v Štokholme pokúsil upáliť. Motív jeho činu nebol zverejnený, oznámené bolo len to, že tajné služby sa do vyšetrovania nezapojili. V Štokholme sa tiež odohrala policajná automobilová naháňačka s opitým vodičom, ktorý ukradol vozidlo.

Pre Trumpovu administratívu to nie je prvýkrát, čo poukazuje na útoky, ktoré sa nestali. Pred dvoma týždňami prezidentova poradkyňa Kellyanne Conwayová obhajovala kontroverzný Trumpov migračný dekrét poukazom na masaker v meste Bowling Green, ktorý podľa nej spáchali dvaja utečenci z Iraku. V ospalom mestečku na juhozápade amerického štátu Kentucky sa ale žiadny podobný čin nikdy nestal.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu