Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bieloruský zákon proti sociálnym parazitom vyhnal do ulíc tisícky demonštrantov

Protesty v Minsku Zobraziť galériu (2)
Protesty v Minsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

MINSK - Pouličné protesty proti zákonu zdaňujúcemu tých, čo nepracujú na plný úväzok, sa dnes konali v prinajmenšom piatich bieloruských mestách, uviedli tamojšie médiá.

Približne 2000 ľudí vyšlo do ulíc druhého najväčšieho bieloruského mesta Homeľ, napísal obľúbený bieloruský spravodajský web TUT.by. Stovky ďalších osôb sa podľa jeho informácií zišli na protest v mestách Brest, Vicebsk, Hrodna a Mahiľov. 

Legislatíva známa ako "zákon proti sociálnym parazitom", vyžaduje, aby ľudia, ktorí odpracovali menej než 183 dní za rok, zaplatili vláde ako náhradu stratu na daniach v prepočte asi 235 eur. Zákon vstúpil do platnosti v roku 2015, pričom sa stretol s veľkou nevôľou bieloruskej verejnosti. Mnohí Bielorusi totiž aj viac ako dva roky po páde krajiny do hospodárskej recesie majú stále veľké problémy s tým, aby na konci mesiaca vôbec vyšli s peniazmi.

Na demonštrácií proti legislatíve sa ešte v piatok zišlo v bieloruskej metropole Minsk približne 2000 ľudí. Akcia bola vnímaná ako jeden z najväčších protestov, aké krajina zažila v uplynulých rokoch. Pre bývalú sovietsku republiku, ktorú už od roku 1994 vedie prezident Alexander Lukašenko označovaný za posledného diktátora v Európe, sú protesty takéhoto rozsahu naozaj zriedkavé.

Protesty v Minsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

Všetky dnešné demonštrácie sa konali bez povolenia úradov, tie ich však napriek tomu zdanlivo tolerovali. Okrem hnevu v súvislosti s predmetným zákonom na akciách pritom zaznievala aj celková nespokojnosť s Lukašenkovou vládou. Na protestoch však nedošlo k nijakým vážnejším incidentom ani zadržaniu osôb.

Bielorusko sa v hospodárskej recesii nachádza už od roku 2015. Môže za to prudký pokles cien ropy a tiež ekonomická kríza v susednom Rusku, s ktorým má táto krajina úzke hospodárske väzby a kam odchádza pracovať mnoho Bielorusov, ktorí zarobené peniaze posielajú domov.

Viac o téme: ProtestBieloruskoMinsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu