Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Umenie protestovať: Demonštrácie v Bukurešti pokračujú trinásty deň efektným divadlom

Protesty v Bukurešti pokračujú trinástym dňom. Zobraziť galériu (6)
Protesty v Bukurešti pokračujú trinástym dňom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

BUKUREŠŤ - Desaťtisíce protestujúcich sa v nedeľu znova zišli pred sídlom rumunskej vlády v Bukurešti, aby žiadali jej odstúpenie. Menšie davy ľudí demonštrovali aj v ďalších mestách v krajine. Príčinou protestov sú snahy vlády o zmiernenie boja proti korupcii.

Veľké davy Rumunov zhromaždené na bukureštskom Námestí víťazstva vytvorili počas nedeľňajšej demonštrácie pomocou farebných papierov obrovskú rumunskú vlajku. Miestne médiá odhadli, že účastníkov bolo približne 50.000, pokým v meste Kluž ich demonštrovalo 10.000.

Protesty v Bukurešti pokračujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Išlo v poradí o 13. deň protivládnych protestov v hlavnom meste po sebe. Výzvy na novú vládu i nový štýl vládnutia na nich zaznievajú po tom, ako vláda prijala medzičasom zrušené nariadenie, ktoré by sťažilo stíhanie verejných činiteľov zneužívajúcich svoje postavenie.

V rovnakom čase sa v nedeľu v Bukurešti zišlo aj okolo 1000 stúpencov vlády, a to pred prezidentským palácom. Už ôsmy deň po sebe tam apelovali na rezignáciu prezidenta Klausa Iohannisa, ktorý odsúdil osobitné nariadenie vlády a otvorene podporil protivládne protesty.

Protesty v Bukurešti pokračujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Rumunská vláda minulú stredu ustála hlasovanie o nedôvere v parlamente, iniciované opozíciou v dôsledku najväčších protestov v uliciach krajiny od pádu komunizmu v roku 1989. Pod tlakom demonštrácií však vo štvrtok odstúpil minister spravodlivosti Florin Iordache.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaKorupciaBukurešťRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu