Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Trump telefonoval s lídrom Turecka: Je dobré byť označený za diktátora, povedal Erdogan

Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Úrad tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dnes oznámil, že líder mal telefonický rozhovor s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Úrad však zatiaľ podrobnosti o telefonáte neposkytol.

Rozhovor sa uskutočnil dnes v skorých ranných hodinách. Erdogan telefonoval z Turecka. Išlo prvý rozhovor oboch prezidentov od Trumpovej inaugurácie, ktorá sa konala 20. januára. Vzťahy medzi spojencami NATO, Ankarou a Washingtonom, boli za vlády prezidenta USA Baracka Obamu problematické, pretože Turecko žiadalo o vydanie moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA a obviňovaného Ankarou zo zorganizovania nevydareného pokusu o vojenský prevrat v Turecku.

Problémy vo vzťahoch oboch krajín spôsobovalo aj naliehanie Turecka, aby Washington prestal podporovať sýrskych kurdských bojovníkov, ktorí sú pridružení k zakázaným kurdským povstalcom v Turecku. Ankara dúfa v zlepšenie vzťahov s USA za vlády prezidenta Trumpa a telefonát bol v Turecku významnou udalosťou.

Trump v telefonáte s Erdoganom vyjadril podporu Turecku 

Prezident USA Donald Trump vyjadril počas utorkového telefonátu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom podporu Turecku "ako strategickému spojencovi a partnerovi z NATO". Biely dom to uviedol vo vyhlásení. Dvojica lídrov diskutovala aj o "dlhodobom vzťahu Spojených štátov a Turecka a o spoločnom záväzku bojovať proti terorizmu vo všetkých jeho podobách", dodal Biely dom.

Trump ocenil "prínos Turecka vo vojenskej operácii proti tzv. Daeš", uvádzalo sa vo vyhlásení. Ankara dúfa v zlepšenie vzťahov s USA za vlády prezidenta Trumpa, a telefonát bol preto v Turecku významnou udalosťou. Erdogan na ekonomickej konferencii v Istanbule vlani v novembri vyjadril podporu novozvolenému americkému prezidentovi Trumpovi.

"Podľa môjho názoru byť označený za diktátora je dobrá vec," povedal tiež Erdogan na konferencii moslimských krajín v Istanbule. Trump počas predvolebnej prezidentskej kampane v júli vyhlásil, že nebude kritizovať Turecko za jeho tvrdé zásahy po pokuse o prevrat, lebo USA musia "dať do poriadku svoje vlastné problémy", až potom môžu poučovať ostatné krajiny. Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat bolo v Turecku zadržaných vyše 40.000 ľudí a prepustených zo zamestnania bolo takmer 100.000 štátnych úradníkov.

Viac o téme: Donald TrumpRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu