Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Z mafiánskej vily priamo do múzea: V Taliansku vystavili vzácne ukradnuté obrazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

NEAPOL - Až do 26. februára budú môcť obdivovatelia diel holandského majstra Vincenta van Gogha (1853-1890) vidieť v juhotalianskom Neapole, konkrétne v priestoroch tamojšieho Museo di Capodimonte, dva z jeho obrazov, ktoré odcudzili v roku 2002 v Amsterdame a ktoré sa vlani v septembri našli v Taliansku.

Hodnota obrazov Pohľad na more pri Scheveningene (1882) a Farníci opúšťajú kostol v Nuenene (1884-1885) sa odhaduje na rádovo milióny eur. Obe diela našli ľahko poškodené v dome uväzneného mafiána Raffaeleho Imperialeho v meste Castellammare di Stabia južne od Neapolu. Stalo sa tak na základe informácií iného, takisto uväzneného mafiána pri rozsiahlej akcii talianskej polície proti organizovanému zločinu.

Už tri roky po krádeži odsúdili v Holandsku dvoch mužov na tresty väzenia, pričom obaja akúkoľvek vinu popierali. Po samotných dielach sa však akoby zľahla zem, a to napriek vypísaniu odmeny vo výške 100.000 eur.

Riaditeľ amsterdamského Van Goghovho múzea Axel Rüger na vernisáži uviedol, že výstava v Neapole je prejavom vďaky tomuto mestu a celému Taliansku. Po jej ukončení by sa odcudzené diela mali vrátiť do materskej inštitúcie v holandskej metropole.

Viac o téme: Vincent van Gogh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu