Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Protesty v Rumunsku pokračujú: Proti prezidentovi aj vláde sa demonštruje naďalej

Protesty v Bukurešti pokračujú. Zobraziť galériu (5)
Protesty v Bukurešti pokračujú. (Zdroj: SITA/AP Photo)

BUKUREŠŤ - Už druhým dňom pokračujú pred prezidentským palácom Cotroceni v Bukurešti protesty provládnych demonštrantov požadujúcich demisiu prezidenta krajiny Klausa Iohannisa, ktorého líder vládnej Sociálnodemokratickej strany Liviu Dragnea opakovane označil za morálne zodpovedného za súčasný rozkol v spoločnosti.

Väčšinu z ľudí, ktorí sa tu dnes začali zhromažďovať už popoludní, tvoria dôchodcovia. Kým v nedeľu ich počet odhadovali rumunské médiá na približne 1000, dnes ich už v neskorých popoludňajších hodinách bolo okolo 500. Demonštranti niesli transparenty so sloganmi ako Štátny prevrat sa začína v Cotroceni alebo Ruky preč od rumunskej vlády.

Protesty v Bukurešti pokračujú.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Už siedmy deň sa pred sídlom vlády zhromažďujú protivládni demonštranti požadujúci aj po zrušení kontroverzne vnímaného vládneho nariadenia demisiu premiéra Sorina Grindeana, ktorý ju však opakovane odmietol.

Po lídrovi vládnej strany, ktorý už skôr opakovane vyzval na zdržanlivosť a dištancoval sa od protiprezidentských demonštrácií, vyzval oba tábory na pokoj dnes popoludní aj predseda vlády Grindeanu zdôrazniac, že Rumunsko potrebuje stabilitu.

Protesty v Bukurešti pokračujú.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: ProtestBukurešťRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu