Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trump vytvorí komisiu na vyšetrenie volebných podvodov: Kritika súdov v otázke zákazu cestovania

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WEST PALM BEACH - Americký prezident Donald Trump v rozhovore odvysielanom v nedeľu oznámil, že poverí viceprezidenta Mikea Pencea vedením komisie, ktorá bude vyšetrovať obvinenia z podvodov pri novembrových voľbách.

Aj keď sa predstavitelia jednotlivých štátov USA, volební experti i politici všeobecne zhodujú, že volebné podvody sú v Spojených štátoch zriedkavé, Trump opakovane vyhlásil, že možno až niekoľko miliónov hlasov bolo 8. novembra minulého roka odovzdaných nelegálne. "Vytvorím komisiu, ktorú povedie viceprezident Pence, a pozrieme sa na to veľmi, veľmi dôkladne," povedal Trump v rozhovore pre televíziu Fox News, ktorý poskytol ešte v piatok.

Trump, ktorý strávil víkend vo svojom sídle Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride, zvíťazil v prezidentských voľbách ako nominant republikánom ziskom dostatočného počtu hlasov tzv. voliteľov za jednotlivé štáty na to, aby porazil svoju súperku Hillary Clintonovú. Nominantka Demokratickej strany Clintonová napriek tomu podľa oficiálnych výsledkov dostala o takmer tri milióny viac hlasov voličov, keď si zabezpečila jasnú väčšinu v tradične demokratických štátoch ako Kalifornia. To podráždilo Trumpa, ktorý zatiaľ bez predloženia dôkazov hovorí o rozsiahlych volebných podvodoch, pripomína agentúra Reuters.

Líder republikánskej väčšiny vo federálnom Senáte Mitch McConnell v televízii CNN povedal, že k volebným podvodom dochádza, avšak "nie sú dôkazy, že k ním došlo v takom významnom počte, že by zmenili prezidentské voľby". "A nemyslím si, že by sme mali vynakladať federálne financie, aby sme to vyšetrovali. Myslím si, že to môžu preveriť štáty," dodal McConnell.

Trump znova kritizoval súdy v otázke zákazu cestovania 

Americký prezident Donald Trump vystupňoval v nedeľu svoju kritiku na adresu federálneho sudcu, ktorý zablokoval jeho zákaz cestovania uvalený na sedem prevažne moslimských krajín. Podľa Trumpa súdy sťažujú zaisťovanie bezpečnosti hraníc USA. Trump v sérii odkazov na Twitteri, ktorými rozšíril svoje útoku voči súdnictvu v krajine, vyhlásil, že ak sa niečo stane, Američania by mali pripísať vinu federálnemu sudcovi Jamesovi Robartovi a súdnemu systému.

Šéf Bieleho domu sa bližšie nevyjadril k tomu, akým hrozbám Spojené štáty v súčasnosti potenciálne čelia. Dodal však, že dal ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť pokyn, aby "kontrolovalo ľudí prichádzajúcich do našej krajiny VEĽMI STAROSTLIVO". "Súdy túto prácu veľmi sťažujú!" sťažoval sa. Republikánsky prezident označil Robarta ešte v sobotu za "takzvaného sudcu" po tom, ako tento federálny sudca zo Seattlu vydal v piatok nariadenie, ktorým dočasne zablokoval Trumpov protiimigračný dekrét.

Federálny odvolací súd neskôr v sobotu zamietol žiadosť ministerstva spravodlivosti o okamžité obnovenie platnosti opatrení nového prezidenta v oblasti imigračnej politiky. Viceprezident Mike Pence obhajoval Trumpa skôr v priebehu nedele, aj keď niektorí republikáni vyzvali prezidenta, aby zmiernil svoje ostré vyhlásenia o súdnictve. "Prezident Spojených štátov má všetko právo kritizovať zvyšné dve zložky moci," povedal Pence v televízii NBC.

Najvyššie postavený demokrat vo výbore Senátu pre súdnictvo Patrick Leahy vyjadril názor, že Trump chce zjavne vyvolať ústavnú krízu. Rozpaky nad situáciou prejavili aj viacerí republikáni. "Všetci sme z času na čas sklamaní výsledkom na súdoch vo veciach, o ktoré sa staráme. Avšak myslím si, že najlepšie je vyhnúť sa kritizovaniu individuálnych sudcov," uviedol líder väčšiny v Senáte Mitch McConnell pre CNN.

Trump uistil Stoltenberga o dôraznej podpore NATO

Americký prezident Donald Trump vyjadril "dôraznú podporu NATO" v nedeľňajšom telefonáte s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom, s ktorým tiež hovoril o situácii na východe Ukrajiny. Oznámil to Biely dom. Trump a Stoltenberg rozobrali aj otázku toho, ako "povzbudiť" všetkých členov NATO, aby splnili svoje záväzky, pokiaľ ide o výšku výdavkov na obranu. Nový šéf Bieleho domu okrem toho súhlasil s účasťou na summite aliancie, ktorý sa bude koncom mája konať v Európe.

V súvislosti s Ukrajinou sa Trump a Stoltenberg hovorili o možnostiach mierového riešenia konfliktu pri ukrajinsko-ruskej hranici, uvádza sa v oznámení. Obaja sa podľa neho zhodli na úzkej spolupráci pri prekonávaní bezpečnostných výziev pre NATO. Trump opakovane spochybňoval efektívnosť Severoatlantickej aliancie a avizoval, že na jej členov, ktorí nevynakladajú dve percentá HDP na obranu, bude vyvíjať tlak, aby toto financovanie zvýšili.

Stoltenberg v januári vyjadril "absolútnu istotu", že prezident Trump a nová vláda USA budú naplno zaviazaní NATO, transatlantickému partnerstvu a významu bezpečnostných záruk. V otázke financovania aliancie jej šéf na tlačovej konferencii vtedy vyhlásil, že "úplne" súhlasí s názorom Trumpa na potrebu "spravodlivejšieho rozdelenia záťaže" a väčších investícií európskych spojencov do svojej obrany.

Viac o téme: Donald TrumpMike PenceVolebné podvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu