Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hlas ulice rozhodol: Vláda sa zľakla, kontroverzný korupčnícky zákon v Rumunsku neprejde!

Premiér Sorin Grindeanu nariadenie stiahne. Zobraziť galériu (2)
Premiér Sorin Grindeanu nariadenie stiahne. (Zdroj: SITA/AP)

BUKUREŠŤ - Pod tlakom mohutných pouličných protestov dnes rumunská vláda sľúbila, že stiahne svoje kontroverzné nariadenie, ktoré malo umožniť dekriminalizáciu niektorých korupčných trestných činov verejných činiteľov.

Premiér Sorin Grindeanu dnes informoval, že nariadenie, ktoré od svojho prijatia v utorok vyvolalo búrlivé pouličné protesty v Rumunsku i kritiku zo zahraničia, bude zrušené v nedeľu na zasadnutí vlády. "Vyhlášku zrušíme na mimoriadnom zasadaní vlády v nedeľu," uviedol Grindeanu a zdôraznil, že dokument "nenadobudne účinnosť". Podľa nového nariadenia mal ísť politický predstaviteľ do väzenia iba v prípade, že spôsobil škodu nad 200.000 lei (44.440 eur). Smernica takisto umožňuje skorumpovaným predstaviteľom v určitých prípadoch úplne uniknúť trestu - ak k zločinu došlo medzi členmi tej istej rodiny.

Hlas ulice rozhodol: Vláda
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vládne nariadenia vyvolalo takmer okamžite protesty rumunskej verejnosti. Pred parlamentný palác v hlavnom meste Bukurešť, ako aj do miest po celom Rumunsku prišli v uplynulých dňoch tisíce demonštrantov. Rumunsko, člen Európskej únie od roku 2007, dosiahlo za posledné tri roky určitý pokrok v boji proti korupcii. Na starosti ho má osobitný orgán, poverený stíhať úplatných politikov a štátnych úradníkov.

Viac o téme: ProtestKorupciaRumunskoSorin Grindeanu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu