Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stopa ich zaviedla až do Švédska: Razia v jednom z bytov odhalila viac o terore v Bruseli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Švédska polícia zhabala pri stredajšej razii v Malmö v jednom z tamojších bytov štyri mobilné telefóny a dva počítače, ktoré môžu byť mimoriadne dôležité pre vyšetrovateľov vlaňajších teroristických útokov v Bruseli. Informoval o tom dnes prokurátor Hans Ihrman.

Jeden z podozrivých Osama Krayem vyrastal ako syn prisťahovalcov zo Sýrie práve v juhošvédskom meste Malmö. Vlani 8. apríla ho zadržali pre podozrenie, že kupoval športové tašky, ktoré boli v marci 2016 využité pri teroristických útokoch na letisku a v metre v Bruseli. Bezpečnostné kamery Krayema krátko pred útokmi zachytili s Khalidom El Bakraouim, ktorý sa odpálil v súprave metra.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že v Belgicku väznený Krayem mohol byť článkom spájajúcim teroristickú bunku z Bruselu a džihádistov, ktorí predtým spáchali teroristické útoky v Paríži. Zatiaľ sa však nevie, či existuje súvislosť medzi Krayemom a mobilnými telefónmi, respektíve počítačmi zhabanými v Malmö. Pri sérii koordinovaných teroristických útokov v Paríži prišlo 13. novembra 2015 o život 130 ľudí. Útoky v Bruseli si 22. marca 2016 vyžiadali 32 mŕtvych.

Viac o téme: RaziaTerorBruselŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu