Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európa nechce slabé Rusko, tvrdí Mogheriniová: Pochybuje o jeho momentálnej sile

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Silné Rusko je v najlepšom záujme Európy, vyhlásila šéfka zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ Federica Mogheriniová v rozhovore pre dnešné vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera.

"Pochybujem o momentálnej sile Ruska, keďže ho oslabila ekonomická kríza. Vnútorné problémy krajiny idú na vrub vojenským úspechom dosiahnutým v zahraničí. Európa však nechce slabé Rusko," uviedla Mogheriniová. Vysoká predstaviteľka EÚ povedala, že "Rusko a Európa úspešne spolupracujú na riešení iránskej jadrovej otázky a iných podobných záležitostí". Zároveň vyjadrila znepokojenie nad situáciou na Ukrajine. "Princíp nedotknuteľnosti štátnych hraníc sa tam stále porušuje," zdôraznila.

"Tak ako pochybujem o vyriešení izraelsko-palestínskej otázky alebo zlepšení situácie v Afganistane, pochybujem aj o tom, že americký prezident Donald Trump a jeho ruský mocenský náprotivok Vladimir Putin majú rovnaké plány," uzavrela. Pred začiatkom summitu Európskej rady Mogheriniová poznamenala, že únia zostane v priateľskom vzťahu s USA napriek názorovým rozdielom v niektorých témach, do Washingtonu ale odoslala odkaz: "Neveríme na múry a zákazy."

Viac o téme: RuskoEurópaFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu