Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová prevencia útokov radikálov: V Nemecku zavedú špeciálne náramky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN - Nemecké orgány získajú možnosť využívať tzv. elektronické náramky na sledovanie islamských radikálov, ktorí sú hrozbou pre spoločnosť a mohli by kedykoľvek zaútočiť. Príslušné zmeny v zákone upravujúcom činnosť Spolkového kriminálneho úradu (BKA) schválila dnes nemecká vláda na zasadnutí v Berlíne.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere a minister spravodlivosti Heiko Maas sa pred niekoľkými týždňami dohodli na zjednodušení podmienok sledovania pohybu odsúdených zločincov a "ohrozovačov" v rámci súboru opatrení prijímaných v dôsledku decembrového teroristického útoku na vianočné trhy v Berlíne.

Satelitný systém určovania polohy umožní vyhlásiť poplach v prípadoch, keď osoba s elektronickým náramkom na nohe napríklad opustí stanovenú oblasť alebo sa priblíži k "zakázaným" miestam. Pracovník sledovacieho strediska sa následne pokúsi telefonicky spojiť s nositeľom náramku a pokiaľ sa neohlási, vyšle k nemu policajtov, aby ho zastavili.

Spolková vláda zároveň schválila i ďalšie "vylepšenia" zákona o BKA. Niektoré z rozsiahlych právomocí tohto orgánu v oblasti ochrany pred terorizmom totiž vlani v apríli označil súd za protiústavné.

Terorista tuniského pôvodu Anis Amri vrazil 19. decembra uneseným kamiónom do areálu vianočných trhov v berlínskej časti Charlottenburg. Jeho útok si vyžiadal 12 mŕtvych a vyše 50 zranených. Amriho mali ako neúspešného žiadateľa o azyl vrátiť naspäť do Tuniska, vzhľadom na chýbajúce doklady to však nebolo možné. Nemecké orgány ho pritom evidovali ako nebezpečnú osobu.

Viac o téme: útokyRadikáliNáramkyIslamisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu