Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Historický prípad, Washington sa búri proti prezidentovi: Na Trumpa podávame žalobu!

Prokurátor Washingtonu Ferguson podáva na Trumpa žalobu Zobraziť galériu (2)
Prokurátor Washingtonu Ferguson podáva na Trumpa žalobu (Zdroj: SITA, TASR)

SEATTLE - Generálny prokurátor amerického štátu Washington podal dnes žalobu na prezidenta Donalda Trumpa za vydanie dekrétu o zákaze vstupu obyvateľov siedmich štátov do USA. Žalobu podľa neho podporia spoločnosti Amazon.com Inc. a Expedia Inc.

Žaloba na Trumpa a niektorých vysoko postavené úradníkov jeho vlády bude podľa Fergusona podaná ešte dnes na federálnom súde v Seattli, najväčšom meste štátu Washington. Bude požadovať, aby kľúčové paragrafy exekutívneho príkazu boli označené za protiústavné a aby platnosť dekrétu bola pozastavená.

Prokurátor Washingtonu Ferguson podáva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Bob Ferguson sa stal prvým generálnym prokurátorom niektoerého z 50 štátov únie, ktorý podal žalobu na administratívu nového prezidenta Donalda Trumpa za politiku, ktorú uplatňuje. Vo vyhlásení vydanom v noci nadnes označili Trumpov dekrét za "protiamerický a protizákonný" generálni prokurátori 16 amerických štátov. 

Ferguson je však jediným z nich, ktorý zaň na šéfa Bieleho domu podal žalobu. Trump svoj prezidentský dekrét, ktorým na 90 dní zakazuje vstup do USA občanom siedmich štátov, vydal v piatok a vyvolal ním protesty desaťtisícov ľudí v celých USA. Dekrét o zákaze cestovať do Spojených štátov sa týka občanov Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu.

Viac o téme: ŽalobaMigrantiDonald TrumpWashington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu