Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Začala sa nová doba amerického obchodu: Dorazil prvý legálny export z Kuby za 50 rokov

Do Spojených štátov dorazil po 50 rokoch prvý legálny tovar exportovaný z Kuby.
Do Spojených štátov dorazil po 50 rokoch prvý legálny tovar exportovaný z Kuby. (Zdroj: SITA/AP)

FORT LAUERDALE - Do Spojených štátov doviezli v utorok prvú legálnu zásielku tovaru z Kuby po viac ako 50 rokoch. Doručenie tovaru umožnila výnimka z platného embarga, ktorú zaviedol predošlý americký prezident Barack Obama.

Dva prepravné kontajnery naložené špeciálnym dreveným uhlím vyrábaným jedine na Kube, doviezli loďou do prístavu mesta Fort Lauderdale na Floride, informovala dnes agentúra AP. Dovezenie tovaru sa uskutočnilo na základe výnimky z obchodného embarga, ktorú zaviedla Obamova administratíva. Tá zlegalizovala import niektorých kubánskych tovarov produkovaných nezávislými výrobcami. 

Barack Obama sa koncom roka 2014 dohodol na normalizácii diplomatických kontaktov s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, čo odvtedy viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami. Obchodné embargo, zavedené pred vyše polstoročím, však stále zostáva v platnosti. 

Kritici tvrdia, že Obama urobil voči Havane príliš mnoho jednostranných ústretových krokov bez toho, aby trval na náležitých ústupkoch z kubánskej strany - napríklad v oblasti dodržiavania ľudských práv. Nový prezident Donald Trump pohrozil, že zmení ústretový kurz voči Kube, ak komunistický režim v Havane neurobí určité ústupky, napríklad v oblasti rešpektovania náboženskej slobody.

Viac o téme: TovarKubaEmbaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu