Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neoblomný František nechal majstra rezignovať: Tradícia Maltézskeho rádu mu nestála v ceste

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Veľmajster Maltézskeho rádu Matthew Festing odstúpil zo svojej funkcie po spore s Vatikánom. Učinil tak v utorok po stretnutí s pápežom Františkom, ktorý ho o to požiadal. Veľmajstri tejto rytierskej katolíckej a charitatívnej inštitúcie založenej v 11. storočí však zvyčajne slúžia doživotne.

"Pápež ho požiadal, aby odstúpil, a on súhlasil," uviedol hovorca Maltézskeho rádu so sídlom v Ríme. Ďalším krokom bude formálne podpísanie Festingovho odstúpenia vedením rádu. Inštitúciu bude dočasne viesť jej druhý najvyššie postavený hodnostár - veľkokomtúr, informovala v noci nadnes agentúra Reuters.

Festing sa dostal do sporu s Vatikánom po tom, ako jeden z popredných činiteľov rádu, veľkokancelár Albrecht Freiherr von Boeselager, bol v decembri prepustený, pretože povolil používanie kondómov v rámci istého zdravotníckeho projektu pre chudobných. Von Boeselager sa odvolal u pápeža, ktorý vymenoval päťčlennú komisiu. Tá mala prešetriť okolnosti tejto neobvyklej situácie, avšak Festing odmietol s Vatikánom spolupracovať, pričom danú komisiu označil za nelegitímnu.

Matthew Festing s pápežom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hoci vodcovia Maltézskeho rádu nie sú duchovnými, skladajú sľub chudoby, celibátu a poslušnosti. Inštitúcia má na celom svete 13.500 členov, 25.000 zamestnancov a 80.000 dobrovoľníkov.

Viac o téme: Pápež FrantišekMatthew Festing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu