Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

O tajných väzniciach vedelo 14 európskych vlád

Logo CIA
Logo CIA

ŠTRASBURG - Bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski a bývalá rumunská hlava štátu Ion Iliescu vedeli o tajných väzniciach CIA na území ich štátov a vydali povolenie na ich zriadenie.

Pred členmi právneho výboru Rady Európy to v piatok uviedol švajčiarsky liberálny senátor Dick Marty, ktorý je spravodajcom RE v otázke údajných ilegálnych aktivít CIA v Európe. Tieto zariadenia fungovali podľa Martyho v rokoch 2003-2005 a prešli nimi "poprední väzni“ spojení s medzinárodným terorizmom.

Marty je presvedčený, že Abu Zubajda, ktorý mal byť spojkou medzi Usámom bin Ládinom a skupinami hlásiacimi sa k al-Kájde, bol rovnako ako Chálid Šejch Mohammed zadržiavaný a vypočúvaný v tajnom väzení v Poľsku. Transport Chálida Šejcha Mohammeda z Kábulu na letisko Szymany sa 7. marca 2003 uskutočnil aj vďaka spoluúčasti poľskej letovej kontroly, ktorá mala transfer väzňa kamuflovať fiktívnymi letmi.

Ich vypočúvanie a mučenie bolo podľa senátora súčasťou tajnej operácie CIA s názvom Veľmi dôležití väzni, ktorú americká spravodajská služba uskutočnila "v spolupráci s oficiálnymi európskymi partnermi“. Martyho správa sa opiera o výpovede tridsiatich bývalých spravodajských dôstojníkov tajných služieb na oboch stranách Atlantiku. Pôsobenie CIA v takýchto podmienkach bolo podľa spravodajcu RE ošetrené dohovormi s členskými štátmi NATO.

Dohoda o umiestňovaní popredných väzňov v Európe pochádza podľa zistení spravodajcu z roku 2001. Podľa správy dochádzalo počas vyšetrovania "k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv vrátane mučenia“. Marty v predchádzajúcej správe z minulého roka uviedol, že 14 členských krajín spolupracovalo v tejto otázke so CIA a iba Kanada a Bosna Hercegovina priznali svoju vinu. Marty opätovne obvinil Taliansko a Nemecko z nedostatku spolupráce pri vyšetrovaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu