Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Sýrski povstalci chcú urobiť pre mier všetko: Za dobrotu na žobrotu, pre vládneho emisára sú teroristi

Sýria
Sýria (Zdroj: SITA)

ASTANA - Vedúci delegácie sýrskych povstalcov na mierových rokovaniach v kazašskej Astane dnes vyhlásil, že opozícia je pripravená "ísť aj na kraj sveta, aby ukončila krviprelievanie v Sýrii". Vedúcim povstaleckej delegácie je Muhammad Allúš, ktorý je politrukom vplyvnej povstaleckej frakcie Armáda islamu, bojujúcej väčšinou v okolí Damasku.

Po hodine nepriamych rokovaní s predstaviteľmi vlády Allúš označil povstalcov za "mužov mieru a súčasne aj rytierov vojny". Sýrske vedenie na čele s prezidentom Bašárom Asadom označil za teroristický štát a dodal, že politické rokovania znepriatelených strán sa stanú realitou až vtedy, keď sa prímerie stane realitou.

Dodal, že sýrska opozícia bude v Astane trvať na obnovení dodávok humanitárnej pomoci i na splnení iných svojich humanitárnych požiadaviek - medzi nimi sa spomína prepustenie väzňov. Tieto Allúšove výroky sa však stali terčom kritiky zo strany vyslanca sýrskej vlády na rokovaniach v Astane Bašára Džaafarího, ktorý je aj veľvyslancom Sýrie pri OSN. Podľa jeho vyjadrenia Allúšove "provokatívne" a "drzé" slová "nedosahujú úroveň" nutnú pre takéto stretnutie diplomatov.

Džaafarí sa pred novinármi o delegácii sýrskej ozbrojenej opozície vyjadroval ako o zástupcoch "teroristických skupín". Dodal tiež, že program rokovaní, ktoré sa konajú aj za účasti Iránu, Ruska a Turecka, zatiaľ nie je vypracovaný. Agentúra AP poznamenala, že Džaafarího slová sú zlým znamením pre rokovania v Astane, ktoré sa začali len krátko predtým.

Viac o téme: SýriaAstana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu