Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Požiar v metropole Iránu: Výšková budova sa zrútila, zahynulo 30 hasičov

Horiaca ikonická výšková budova Plasco v iránskej metropole Teherán sa zrútila. Zobraziť galériu (5)
Horiaca ikonická výšková budova Plasco v iránskej metropole Teherán sa zrútila. (Zdroj: TASR/AP)

TEHERÁN - Pri zrútení horiacej ikonickej výškovej budovy Plasco v iránskej metropole Teherán zahynulo dnes najmenej 30 hasičov. Informovala o tom iránska štátna televízia Press TV bez uvedenia zdroja. Budova so 17 poschodiami bola pripojená k mnohoposchodovému nákupnému centru s átriom a do tyrkysova sfarbenými fontánami.

Zranenia utrpelo pri požiari a následnom zrútení stavby celkovo 75 ľudí - 30 civilistov a 45 hasičov, uviedla agentúra AP. Požiar v budove postavenej začiatkom 60. rokov minulého storočia vypukol dnes ráno okolo 08.00 h, jeho príčina však nie je zatiaľ známa. 

Zrútenie výškovej budove v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Budovu dal postaviť iránsky židovský podnikateľ Habib Elghanian a nazval ju podľa svojej firmy vyrábajúcej plasty. V čase výstavby bola najvyššou budovou v meste. Podnikateľa súdili pre obvinenia vrátane špionáže a popravili ho niekoľko mesiacov po Islamskej revolúcii v roku 1979, keď sa dostal k moci súčasný režim. Táto situácia prinútila mnohých príslušníkov židovskej komunity v Iráne ujsť z krajiny.

Horiaca výšková budova v Teheráne sa zrútila práve v čase, keď proti plameňom bojovalo množstvo hasičov. Podľa televízie Press TV zostali pod troskami uviaznutí mnohí ľudia. Polícia v okolí tejto 17-poschodovej stavby, ktorá patrila medzi prvé výškové budovy v iránskom hlavnom meste, zablokovala ulice. Hovorca protipožiarneho zboru Džalál Málekí povedal pre štátnu televíziu, že na požiar hlásený okolo 08.00 h zareagovalo desať hasičských staníc.

Zrútenie výškovej budove v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Plamene síce hasiči dostali po niekoľkých hodinách pod kontrolu, ale budova sa následne zrútila, čo trvalo iba pár sekúnd. Zrútenie dokonca vysielala naživo televízia, ktorá priniesla aj interview s novinárom na mieste nešťastia. 

Zrútenie výškovej budove v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Televízia priniesla tiež zábery, ako sa zrútila najprv časť budovy a nebezpečne sa zosunula do blízkosti hasiča, stojaceho na rebríku a striekajúceho vodu na oheň. Nad miestom sa vznášal hustý dym a okolostojaci ľudia od žiaľu nariekali.    

Viac o téme: Výšková budovaIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu