Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledná tlačovka Obamu: Trump má právo na svoju víziu, no mal by presvedčiť Rusov

Barack Obama Zobraziť galériu (4)
Barack Obama (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Novozvolený prezident USA Donald Trump by sa mal po svojom nástupe do funkcie pokúsiť presvedčiť Rusko, aby znížilo svoj jadrový arzenál. Na svojej poslednej tlačovej konferencii v Bielom dome to dnes uviedol odchádzajúci americký prezident Barack Obama.

Pripomenul, že sa pokúšal rokovať o znížení jadrového arzenálu s Vladimirom Putinom, ale že ruský prezident v tomto smere neprejavil ochotu. Obama taktiež vyzval budúcu administratívu USA, aby išla príkladom a bránila veľkým krajinám "šikanovať" menšie.

Zavedenie sankcií voči Rusku po jeho vpáde na Ukrajinu je podľa Obamu "dobrým príkladom rozhodujúcej úlohy", ktorú musia Spojené štáty hrať pri obhajovaní a posilňovaní základných práv vo svete.

Barack Obama
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump má právo na svoju víziu

Obama sa zdržal príkreho hodnotenia názorov svojho nástupcu Donalda Trumpa. Trump je víťazom volieb, a má teda právo na svoju víziu, na svoje hodnoty, povedal končiaci šéf Bieleho domu, ktorý svoju funkciu opustí v piatok.

Hlava štátu má právo preskúmať minulú politiku, musí si ale byť vedomá následkov, poznamenal Obama. Podľa jeho slov postoje budúceho prezidenta budú formovať jeho poradcovia, preto sú dôležité terajšie vypočutia navrhnutých členov novej americkej administratívy v Senáte amerického Kongresu. Na Trumpovej piatkovú inaugurácii Obama aj s manželkou prídu, ceremoniál však nemieni komentovať.

Barack Obama
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V narážke na Trumpove slová o nútenom vysťahovaní ilegálnych prisťahovalcov Obama povedal, že sa síce tento rok plánuje odobrať do ústrania, hovoriť však bude v prípade ohrozenia demokratických zásad. Napríklad vtedy, ak budú deti vyrastajúce v USA vysídľované.

Obama sa obáva o dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu 

Obama sa obáva, že príležitosť na dvojštátne riešenie v rámci izraelsko-palestínskeho konfliktu môže pominúť. Obama dnes uviedol, že nezablokovanie decembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá odsudzuje izraelské osídľovanie aktivity na palestínskych územiach, bolo zo strany USA vyslaním signálu židovskému štátu, že situácia čoraz viac znemožňuje dvojštátne riešenie konfliktu.

Barack Obama
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Avšak novozvolený prezident USA Donald Trump kritizoval krok Spojených štátov, ktoré sa zdržali hlasovania, čím umožnili prijatie rezolúcie. Trump vyzval Izrael, aby "bol silný", kým sa on v januári riadne neujme funkcie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa Trumpovi za vyjadrené "priateľstvo a jasnú podporu Izraelu" poďakoval. Obama ale dnes varoval, že zásadné zmeny v prístupe USA k tejto problematike je potrebné starostlivo zvážiť.

Obhajoval omilostenie Manningovej 

Americká transgenderová informátorka Chelsea Manningová, odsúdená za zverejnenie tajných dokumentov, si už odpykala "tvrdý trest vo väzení" a "spravodlivosti tak bolo učinené zadosť". Uviedol to dnes na svojej poslednej tlačovej konferencii odchádzajúci prezident USA Barack Obama. Podľa neho by si však ľudia nemali myslieť, že sa vyhnú trestu, ak budú zverejňovať zásadné tajné informácie.

Biely dom v utorok oznámil, že Obama zaradil Manningovú (29), odsúdenú v roku 2013 na 35 rokov väzenia za zverejnenie tajných dokumentov stránke WikiLeaks, na zoznam medzi 273 osôb, ktorým udelil milosť alebo zmiernil trest. "Whistle-blowerku", ktorá bola predtým známa ako vojak Bradley Manning, tak prepustia z väzenia 17. mája.

Viac o téme: InauguráciaRuskoDonald TrumpBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu