Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zverejnili brutálne VIDEO z teroristického útoku: Nákladiak vpáli do chodcov, hlásia mŕtvych

Terorista napálil nákladiakom do vojakov Zobraziť galériu (6)
Terorista napálil nákladiakom do vojakov (Zdroj: YouTube)

JERUZALEM - Štyria ľudia zahynuli a najmenej 15 ich bolo zranených, keď dnes vo východnom Jeruzaleme nákladné auto vrazilo do skupiny chodcov. Stav jedného zo zranených je vážny. Polícia tento čin označila za teroristický útok. Dodala, že "terorista bol neutralizovaný".

Podľa polície vodič náhle stočil nákladné auto k skupine izraelských vojakov, ktorí práve vystupovali z autobusu. Potom ešte podľa očitých svedkov cúval v zjavnej snahe prejsť čo najviac ľudí, než ho zlikvidovali. Médiá zverejnili fotku predného skla vozidla, ktoré riadil, s mnohými priestrelmi.

Zverejnili brutálne VIDEO z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zverejnili brutálne VIDEO z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Incident sa odohral vo východnom Jeruzaleme, v blízkosti obľúbenej promenády Armon Hanaciv s výhľadom na Staré mesto. Auto, ktoré vrazilo do chodcov, malo izraelské evidenčné číslo.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Obeťami sa stali tri ženy a jeden muž, všetci vo veku okolo 20 rokov. Jedna osoba bola pri útoku zranená ťažko. Zranenia ďalších štyroch ľudí sú stredne ťažké. Desať ľudí utrpelo ľahšie zranenia, informoval izraelský server Ynetnews.

Podľa šéfa polície Roniho Alšeicha pochádzal páchateľ, Palestínčan Fadi Kanabir, z arabskej štvrte východného Jeruzalema a býval prakticky neďaleko miesta činu. Doteraz nebol v hľadáčiku polície. Alšeich povedal novinárom, že nemôže vylúčiť, že sa útočník nechal inšpirovať podobným incidentom v decembri na vianočnom trhu v Berlíne, kde iný páchateľ zabil kamiónom 12 ľudí.

Zverejnili brutálne VIDEO z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Je samozrejme možné, že bol ovplyvnený sledovaním televízie, ale je ťažké sa dostať do hlavy každého jednotlivca a stanoviť, čo ho podnietilo. Niet ale pochýb o tom, že tieto veci majú vplyv," povedal Alšeich.

Susedia útočníka označili za vyznávača fundamentalistickej formy islamu - salafizmu. Nepatril ale vraj k žiadnej palestínskej politickej frakcii. Radikálna verzia salafizmu je blízka k ideológii Islamského štátu. Ani ten sa ale k útoku neprihlásil.

Incident podľa všetkého súvisí s viac ako rok trvajúcou sériou násilných útokov Palestínčanov na Izraelčanov, ktorých sa páchatelia väčšinou dopúšťajú nožmi. Niekoľkokrát bolo už ale ako zbraň použité taktiež vozidlo. Od októbra pri podobných incidentoch už prišlo o život viac ako 220 Palestínčanov a skoro štyri desiatky Izraelčanov.

Zverejnili brutálne VIDEO z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že všetko nasvedčuje tomu, že útočník podporoval Islamský štát (IS). Podľa webu denníka Times of Israel sa tak vyjadril pri návšteve miesta útoku. "Vieme, že tu máme sériu útokov, a mohla by tu byť medzi nimi súvislosť, od Francúzska po Berlín, a teraz v Jeruzaleme," povedal Netanjahu.

Netanjahu povedal, že polícia štvrť, z ktorej útočník pochádza, uzavrela a vykonáva v nej "akcie", o ktorých nechcel povedať bližšie podrobnosti. Podľa všetkého úrady pátrajú po jeho príbuzných a priateľoch. Netanjahu predtým mal schôdzku na úrovni bezpečnostnej rady štátu s ministrom obrany Avigdorom Liebermanom, veliteľom armády Gadim Eizenkotom a ďalšími vysoko postavenými bezpečnostnými činiteľmi, upozornil Times of Israel.

Viac o téme: JeruzalemTel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu