Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Ničivá explózia na sýrskom trhovisku: Výbuch cisterny zabil 43 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AZÁZ - Najmenej 43 ľudí dnes zabil a desiatky ďalších zranil výbuch cisternového kamiónu naloženého výbušninami na rušnom trhovisku v meste Azáz na severe Sýrie, neďaleko hraničného priechodu s Tureckom. Informovali o tom záchranári a ľudskoprávna monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán povedal, že medzi zabitými je aj šesť opozičných bojovníkov. Podľa jeho slov vybuchol cisternový kamión, čo vysvetľuje obrovský výbuch a vysoký počet obetí.

Iné skupiny aktivistov, vrátane centra Azáz Media, uvádzajú najmenej 50 mŕtvych s tým, že záchranné operácie a pátranie po obetiach pokračovali najmenej dve hodiny po výbuchu. Podľa SOHR cisternový kamión explodoval v blízkosti miestneho súdu. 

Mediálny aktivista Baha Halábí, ktorý zbieral informácie od ľudí v Azáze, povedal, že svedkovia videli množstvo neidentifikovaných tiel. Na internete sa objavili snímky, na ktorých vidno obrovský oblak čierneho dymu stúpať nad trhovisko. Do Azázu sa v poslednom období nasťahovalo mnoho povstalcov i radových civilistov, ktorí boli v druhej polovici minulého roka počas mohutnej ofenzívy vládnych vojsk vypudení z Aleppa.

Mesto Azáz ovládajú oddiely sýrskych povstalcov, z ktorých mnohí sú zapojení aj do Tureckom podporovaných bojových operácií proti extrémistickej organizácii Daeš v neďalekej provincii Aleppo. K zodpovednosti za dnešný bombový útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, ale Islamský štát často útočí vozidlami naloženými výbušninami na zariadenia svojich protivníkov.

Viac o téme: VýbuchBombaAzáz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu