Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kurdské milície sa v Sýrii zmocnili stredovekého hradu Džaabar po ťažkých bojoch s Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT - Jednotky kurdských povstalcov sa dnes na severe Sýrie zmocnili stredovekého hradu Džaabar, ktorý sa týči nad strategicky významným mestom Saura a nad rovnomennou priehradou.

Potvrdilo to dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorého sa Kurdmi vedené milície, známe ako Sýrske demokratické sily, zmocnili hradu pochádzajúceho z 11. storočia dnes po ťažkých bojoch s jednotkami džihádistickej organizácie Daeš. Hrad leží na brehu jazera Asad, ako aj neďaleko strategicky dôležitej priehrady Saura a rovnomenného mesta, ktoré sú známe aj pod názvom Tabka.

Hrad Džaabar, ktorý časť veliteľov Daeš používala ako svoju skrýšu, je po bojoch v dobrom stave, uviedol dnes hovorca kurdských síl. Dodal, že po úspechu tejto bojovej operácie sú kurdské oddiely už len štyri kilometre od priehrady Saura, vybudovanej na rieke Eufrat, a od mesta Saura, ktoré je druhým najväčším mestom provincie Rakka. Mesto Rakka je naďalej v rukách islamistov a je považované za hlavné mesto ich kalifátu vyhláseného na obsadených územiach Sýrie a Iraku. 

Iracká armáda zmarila ďalší prekvapujúci protiútok islamistov na severe krajiny

Iracké vládne sily sa dnes opäť zmocnili dediny Abu Dalf v provincii Saláh ad-Dín na severe krajiny, ktorú predtým v prekvapujúcom protiútoku dobyli extrémistické milície Daeš. Vládne sily mali pri operácii aj podporu vrtuľníkov. Ako informoval nemenovaný vládny zdroj, iracká armáda prišla pri ofenzíve o ôsmich príslušníkov, vrátane dvoch dôstojníkov. V radoch Daeš prišlo o život najmenej šesť ozbrojencov.

Počas svojho útoku na Abu Dalf sa islamisti zmocnili viacerých úradných budov, vrátane miestnej policajnej stanice. Daeš sa v poslednom čase svojimi bleskovými útokmi v rôznych častiach Iraku pokúša mariť Spojenými štátmi podporovanú operáciu vládnej armády, ktorej cieľom je vytlačiť islamistov z mesta Mósul. Táto operácia vládnych síl sa začala v polovici októbra. Islamisti kontrolujú Mósul - druhé najväčšie mesto Iraku - od polovice roku 2014.

Viac o téme: SýriaKurdiDaešDžaabar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu