Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Londýn reaguje na hrozbu teroristického útoku: Stráž sa bude vymieňať vo fixných dňoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Londýnsky Buckinghamský palác zmení jednu zo svojich najdlhších tradícií; výmena čestnej stráže sa bude konať v jesennom a zimnom období v pevne stanovené dni. Opatrenie je podnietené obavami po nedávnom krvavom teroristickom útoku na vianočných trhoch v Berlíne.

Turistami obľúbená vojenská procedúra pred sídlom britskej kráľovnej, ktorá sa zvyčajne koná každý druhý deň od augusta do marca, bude teraz v danom období realizovaná v stanovené dni - konkrétne v pondelok, stredu, piatok a nedeľu, informoval dnes denník The Guardian. Posunie sa aj čas výmeny, a to z 11.30 h na 11.00 h.

Tisícky turistov každoročne smerujú k Buckinghamskému palácu, aby uvideli vojakov v červených uniformách a kožušinových čapiciach, ako pochodujú za zvukov vojenskej kapely. Rituál patrí k najpopulárnejším atrakciám Londýna.

Hrozba terorizmu je v Británii momentálne "vážna", čo značí vysokú pravdepodobnosť útoku. Zmeny v jesennom a zimnom programe výmeny stráží začnú platiť 16. januára. Zavedenie fixných dní a skoršieho času má zmierniť narušenie dopravy pri uzávierkach ciest v okolí Buckinghamského paláca, ktoré tvoria súčasť bezpečnostných opatrení prijatých po decembrovom útoku v Berlíne. Bezpečnosť sídla britskej panovníčky bude posilnená i rozmiestnením bariér, ktoré majú zabrániť prípadnému prieniku útočiaceho vozidla.

Viac o téme: StrážBuckinghamský palác
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu