Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Somálsko si nevydýchne: Metropolu Mogadišo zasiahli ďalšie dva bombové útoky

Bombový útok v Mogadiše. Zobraziť galériu (2)
Bombový útok v Mogadiše. (Zdroj: SITA/AP)

MOGADIŠO - Najmenej 12 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 16 utrpelo zranenia pri dvoch samovražedných útokoch, ku ktorým došlo dnes v somálskej metropole Mogadišo, kde dvojica militantov odpálila nálože umiestnené v autách.

K zodpovednosti za dnešný atentát sa prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb. Medzi obeťami útoku sú štyria príslušníci somálskych bezpečnostných síl a osem civilistov. Pri útoku zahynuli aj obaja atentátnici.

Vysokopostavený príslušníka polície Ali Hassan Kulmiye uviedol, že k prvému výbuchu došlo po tom, ako príslušníci bezpečnostných síl zastavili na kontrolnom stanovišti neďaleko letiska v Mogadiše osobné auto, ktorého výbuch následne zničil stanovište a otvoril cestu pre ďalšieho atentátnika, ktorý sa odpálil v nákladnom vozidle. 

"Cieľom oboch vodičov bol hotel Mier, ktorý je vyhľadávaný medzi západnými turistami, príslušníkmi vojsk Africkej únie v Somálsku (AMISOM) a vládnymi predstaviteľmi," dodal Kulmiye. Výbuchy ťažko poškodili aj hotel, ktorý sa nachádza blízko letiska, pričom podľa príslušníka polície Mohameda Hasana môže počet obetí dnešného útoku ešte stúpnuť.

Bombový útok v Mogadiše.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.

Viac o téme: TerorizmusBombový útokMogadišo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu