Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO V Istanbule vyčíňal terorista: Muž v obleku Santu Clausa vraždil v klube, desiatky mŕtvych!

Útok v Turecku. Zobraziť galériu (5)
Útok v Turecku. (Zdroj: SITA/AP)

ISTANBUL - Bilancia obetí dnešného útoku na nočný klub v tureckom meste Istanbul stúpla na 39 mŕtvych a najmenej 69 zranených, z ktorých sú štyri osoby v kritickom stave. Uviedol to turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Medzi mŕtvymi je najmenej 16 cudzincov, spresnil minister bez poskytnutia informácií o ich národnosti. Päť obetí vyšetrovatelia identifikovali ako tureckých občanov, kým príslušné úrady sa stále usilujú zistiť totožnosť 18 obetí. Útočník, ktorý v preoblečení za Santu Clausa vtrhol do podniku Reina nachádzajúceho sa vo štvrti Ortaköy a spustil paľbu zo strelnej zbrane, je stále na úteku, potvrdil pre miestne médiá Soylu. Akcia na dolapenie tohto páchateľa pokračuje.

VIDEO V Istanbule vyčíňal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)
VIDEO V Istanbule vyčíňal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Naše bezpečnostné sily spustili všetky nevyhnutné operácie. Ak boh dá, útočník bude chytený už čoskoro," vyhlásil minister. Podľa guvernéra provincie Istanbul Vasipa Sahina ide o teroristický čin. Útok sa odohral krátko po polnoci. Policajné a poriadkové zložky s obrnenými vozidlami zablokovali oblasť v okolí klubu, ktorý je jedným z najvyhľadávanejších v meste. V danom čase sa v ňom nachádzalo približne 600 ľudí oslavujúcich príchod Nového roku.

VIDEO V Istanbule vyčíňal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)
VIDEO V Istanbule vyčíňal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Biely dom incident odsúdil ako „príšerný teroristický útok", pričom Turecku ponúkol pomoc. Reagovala tiež šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, ktorá uviedla, že únia bude pokračovať v predchádzaní takýmto tragédiám. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Turecko však v minulom roku zažilo sériu teroristických atentátov, ku ktorým sa neskôr prihlásila buď džihádistická sekta Islamský štát alebo kurdskí povstalci.

Slováci medzi obeťami zrejme nie sú

Podľa informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR doposiaľ k dispozícii, nevyplýva, že by medzi obeťami útoku v Istanbule boli slovenskí občania. Ako informoval hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, podľa dobrovoľného registračného formulára rezortu sa na prelome rokov nachádzalo v Turecku 69 Slovákov, z toho sedem priamo v Istanbule. „Z praxe však vieme, že toto číslo môže byť vyššie, keďže nie každý občan cestujúci do zahraničia využije možnosť dobrovoľnej registrácie."

Ako uviedol Stano, ministerstvo je od skorých ranných hodín v kontakte s Generálnym konzulátom v Istanbule aj s tureckými úradmi vrátane guvernéra Istanbulu Vasipa Sahina. Cieľom je zistiť totožnosť obetí a zranených pri útoku. Turecké úrady stále pracujú na ich identifikácii. 

Útok už odsúdili viacerí svetoví politici, aj pápež

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a ďalší svetoví politici a predstavitelia odsúdili teroristický útok na nočný klub v Istanbule, pri ktorom v noci nadnes zahynulo najmenej 39 ľudí a 69 utrpelo zranenia. Medzi zabitými je podľa aktualizovaných správ 15 cudzincov. Slovenský rezort diplomacie zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi nimi boli aj Slováci. Jednu obeť zatiaľ potvrdil Izrael. 

"Teroristi podnikli neľudský a ľstivý útok na ľudí, ktorí chceli spoločne oslavovať príchod Nového roka," uviedla vo vyhlásení kancelárka Merkelová, ktorá súčasne vyjadrila spoluúčasť s obeťami a pozostalými. Nemecký minister obrany Frank-Walter Steinmeier okrem toho ubezpečil, že Nemecko v týchto ťažkých chvíľach pevne stojí za Tureckom.

Ruský prezident zaslal kondolenčný telegram tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a istanbulský útok označil za cynický zločin na nevinných ľuďoch. "Teroristi neuznávajú naše mravné hodnoty. Našou spoločnou povinnosťou je voči nim bojovať," zdôraznil Putin. Pápež František venoval pamiatke obetí istanbulského útoku dnešnú novoročnú omšu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. "Žiaľ, násilie opäť udrelo počas tejto noci želaní a nádejí," povedal František. Súčasne uistil, že sa bude modliť za rodiny obetí i za celý turecký národ. 

Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sa opäť dokázalo, že najväčšou hrozbou pre súčasný svet je terorizmus páchaný radikálnymi islamistami. Medzinárodné spoločenstvo by podľa neho malo tejto hrozbe čeliť spoločne. Samotný turecký prezident na útok v Istanbule reagoval vyhlásením, že jeho vláda bude naďalej neľútostne bojovať proti terorizmu. "Turecko je plne odhodlané urobiť všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti a pokoja svojich občanov," vyhlásil Erdogan. 

Viac o téme: útok Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu