Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Izraelský premiér Netanjahu odsúdil Kerryho víziu o Blízkom východe

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil dnes prejav amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho o mieri na Blízkom východe a Kerryho víziu označil za "skreslenú proti Izraelu".

"Vyše hodiny Kerry posadnuto riešil osady a sotva sa dotkol koreňa tohto konfliktu - nesúhlasu Palestínčanov so židovským štátom," povedal izraelský premiér počas tlačovej konferencie naživo vysielanej v televíznom prenose, ktorou reagoval na Kerryho mierovú blízkovýchodnú víziu. Kerryho prejav bol podľa Netanjahua "hlbokým sklamaním" a jeho víziu považuje za protiizraelskú, uviedla kancelária premiéra v oficiálnom vyhlásení vydanom pri tejto príležitosti.

Šéf americkej diplomacie podľa Netanjahua strávil väčšinu prejavu obviňovaním Izraela a chválením palestínskych teroristov. "Izrael sa už teší na spoluprácu so zvoleným prezidentom Donaldom Trumpom a americkým Kongresom... na zmiernení škôd napáchaných touto rezolúciou a napokon jej zrušením," dodal v súvislosti s rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcou izraelské osídľovacie aktivity na palestínskych územiach.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v reakcii na Kerryho prejav zasa vyhlásil, že jeho strana sa vráti k mierovým rokovaniam iba vtedy, ak Izrael zastaví výstavbu osád. Abbás uviedol, že je pripravený obnoviť rokovania "v rámci konkrétneho časového plánu a v súlade s medzinárodným právom". A to by malo zahŕňať tiež odkaz na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN prijatú v piatok, ktorá označila židovské osady za protizákonné.

Kerry dnes vyhlásil, že Spojené štáty umožnili minulý týždeň schválenie rezolúcie OSN o židovských osadách v snahe udržať riešenie izraelsko-palestínskej otázky v podobe dvoch štátov. Zdôraznil, že "jediná cesta k dosiahnutiu spravodlivého a trvácneho mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi" je riešenie v podobne dvoch štátov.

Kerry hovoril vo Washingtone v rámci svojho rozlúčkového prejavu vo funkcii niekoľko dní po tom, ako USA odmietli vetovať rezolúciu BR OSN označujúcu izraelské osady v Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme za ilegálne.

Viac o téme: IzraelJohn KerryBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu